18 Ιουλίου 2016

Τα νέα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

από τη Deutsche Welle

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων 
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Πήρε το όνομά της από τον Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας.
Ο απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Οι ανασκαφές στους Φιλίππους ξεκίνησαν το 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. 

Τα σπίτια του Le Corbusier στη Στουτγάρδη
Ανήκουν στα αγαπημένα κτίρια των φανατικών της αρχιτεκτονικής: τα δύο σπίτια στη Στουτγάρδη που σχεδίασε ο γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Le Corbusier. Ένα από αυτά μετατράπηκε το 2002 σε μουσείο. Αποτυπώνει ακριβώς τον τρόπο που οραματιζόταν ο πρωτοπόρος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής τα σπίτια εν έτει 1927. 

Ιρανικά μνημεία στην έρημο
Το περσικό σύστημα ύδρευσης Κανάτ αποτελεί το μόνο νέο μνημείο από τον τομέα της τεχνικής. Μέσω αυτού μπορούσαν κάποτε να υδροδοτηθούν περιοχές του Ιράν που μαστίζονταν από την ξηρασία. Δεύτερο μνημείο από το Ιράν που έχει καταχωρηθεί στον Κατάλογο είναι η έρημος Λουτ, η οποία θεωρείται το θερμότερο μέρος της γης. 

Τα σπήλαια του Γιβραλτάρ
Ένα μνημείο της προϊστορίας: τα τέσσερα σπήλαια στο ανατολικό τμήμα του βράχου του Γιβραλτάρ αποτελούν τεκμήρια της ανθρώπινης εξέλιξης. Τα αφηρημένα σχέδια στο εσωτερικό των σπηλαίων, που χρονολογούνται από την εποχή του Νεάντερταλ, συντηρούνται με προσοχή από τους επιστήμονες. 

Κέντρο του Βουδισμού στις Ινδίες
Στην αρχαία πόλη Ναλάντα στα βορειοανατολικά της Ινδίας βρισκόταν κάποτε το παλαιότερο βουδιστικό πανεπιστήμιο της χώρας. Τα μαθήματα και οι τελετουργίες λάμβαναν χώρα στους ναούς και τα κτίρια μεταξύ 3ου και 8ου αιώνα. Εκτός από τη Ναλάντα συμπεριελήφθη στον Κατάλογο και το Εθνικό Πάρκο των Ιμαλαΐων. 

Μοντέρνα αρχιτεκτονική από τη Βραζιλία
Το μοντέρνο αρχιτεκτονικό συγκρότημα στο Μπέλο Οριζόντε περιλαμβάνει ένα καζίνο, μια αίθουσα χορού (φωτ. επάνω), ένα γκολφ κλαμπ, έναν σύλλογο ιστιοπλοΐας και την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το συγκρότημα χτίστηκε το 1940 και τα σχέδια ανήκουν στον βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιεμάιερ.

Αποικιοκρατική αρχιτεκονική στην Καραϊβική
Μέχρι σήμερα το νησιωτικό κράτος Αντίγκουα και Μπαρμπούντα δεν είχε κάποιο μνημείο στον Κατάλογο της UNESCO. Τώρα αυτό άλλαξε. Η εικόνα των νησιών της Καραϊβικής διαμορφώθηκε από την αρχιτεκτονική των αποικιοκρατών τον 18ο αιώνα. Σε αυτήν ανήκει και το λιμάνι "Nelson's Dockyard", το οποίο κατασκευάστηκε από το βρετανικό ναυτικό και λειτουργούσε ως ναυπηγείο.

Οι απόκρημνες ακτές του Καναδά
Κάποτε τα καράβια τσακίζονταν στα βράχια του λεγόμενου "Mistaken Point" στο νησί Νέα Γη στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου. Τα απολιθώματα, ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών, ανήκουν στα παλαιότερα του πλανήτη. Το μέρος εξερευνήθηκε πρώτη φορά το 1967 από τον ινδό γεωλόγο Σίβα Μίζρα, το όνομα του οποίου πήρε το απολίθωμα Fractofusus misrai που ανακαλύφθηκε εκεί. 


Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου