22 Ιουλίου 2016

Δημόσιο ταμείο για τα κόκκινα δάνεια προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε κατά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Όσον αφορά στο τελευταίο, σημείωσε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες όμως, κατά τη γνώμη του, δεν είναι επαρκείς.

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου