18 Ιουλίου 2016

Γιατί έγινε η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Ενα ακόμη χτύπημα σε ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ήταν η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, την Ημέρα της Βαστίλλης, στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Και το ερώτημα: «Γιατί και πάλι στη Γαλλία;». Ήταν η τρίτη κατά σειρά τρομοκρατική επίθεση μέσα σε 19 μήνες. «Γιατί την Ημέρα της Βαστίλλης;», την ημέρα της πιο σημαντικής γιορτής των Γάλλων με παγκόσμια σημασία.

Το γεγονός: Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 11.30 
τοπική ώρα, το βράδυ της Πέμπτης. Ένα μεγάλο φορτηγό έστριψε αριστερά στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, τη δημοφιλή παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, γεμάτη από ένα τεράστιο πλήθος θεατών που είχε συγκεντρωθεί εκεί για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης. Αρχικά σκότωσε δύο ανθρώπους και συνέχισε για περίπου 2 χλμ. κατά μήκος της λεωφόρου, παρασύροντας στην πορεία του δεκάδες ανθρώπους, μέχρι τη στιγμή που άνδρες της αστυνομίας σκότωσαν τον οδηγό έξω από ένα ξενοδοχείο και καζίνο. Στην τρελή του πορεία το φορτηγό είχε σκοτώσει 84 ανθρώπους και είχε τραυματίσει δεκάδες άλλους. Την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα ανέλαβε με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος.

Γιατί στη Γαλλία και μάλιστα την Ημέρα της Βαστίλλης; Προσπαθούμε να αντλήσουμε την απάντηση μέσα από δυο άρθρα που δημοσιεύτικαν στην Καθημερινή:

Στο πρώτο με τίτλο «Γιατί έκαναν πάλι στόχο τη Γαλλία;» (THE NEW YORK TIMES, THE GUARDIAN)μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: 

«Γιατί πάλι η Γαλλία;», ήταν η απορία πολλών. Ιστορικά η χώρα θεωρείται φορέας του δυτικού φιλελευθερισμού που υπεραμύνεται με πάθος υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Μπορεί οι ισλαμιστές να βλέπουν τις ΗΠΑ ως την πηγή της ηθικής κατάπτωσης και της οικονομικής εκμετάλλευσης, αλλά η Γαλλία αντιμετωπίζεται από τους ισλαμιστές τρομοκράτες ως κοιτίδα του αθεϊσμού που υπερασπίζεται τα δυτικά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης και τη δημοκρατία, δηλαδή τις πιο μισητές γι’ αυτούς αξίες. 

Ηταν δυστυχώς ένα οικείο τελετουργικό για τη Γαλλία, όπου συνολικά 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα και γύρω από το Παρίσι τον Ιανουάριο και τον περασμένο Νοέμβριο, εγείροντας νέα ερωτήματα στον δυτικό κόσμο για τη δυνατότητα των εξτρεμιστών να σπέρνουν τον τρόμο. «Ο τρόμος, ο τρόμος έπληξε για μια φορά ακόμη τη Γαλλία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ολάντ. Χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης και «τερατώδη πράξη» τη χρήση του φορτηγού ως φονικού όπλου εναντίον πολιτών. «Η Γαλλία χτυπήθηκε τη μέρα της εθνικής της γιορτής. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται από τους φανατικούς και η Γαλλία σαφώς είναι ο στόχος», κατέληξε. 

Στο δεύτερο άρθρο, με τίτλο Η πτώση της Βαστίλης και η άποψη του Ισλάμ, ο Ευάγγελος Βενέτης (Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής) αναφέρει τη δική του άποψη, σύμφωνα με την οποία:

Η Βαστίλη έπεσε… Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Νίκαια στόχευε στην καρδιά του συμβολισμού της Βαστίλης και ό,τι μέσω αυτής πρεσβεύει η Γαλλική Επανάσταση για τον δυτικό κόσμο τους τελευταίους δύο και πλέον αιώνες: η υπεροχή της φυλής επί της θρησκείας, η εκκοσμίκευση σε βάρος της μεταφυσικής, η ύλη επί του πνεύματος, το εγώ επί του εμείς, ο ορθολογισμός επί του συναισθήματος, η αθεΐα επί της πίστης, η δημοκρατία επί της μοναρχίας και εν τέλει ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους.

Η Γαλλική επανάσταση έθεσε τον Θεό στο περιθώριο της καθημερινότητας του δυτικού ανθρώπου και έθεσε τις βάσεις για την συντριπτική αλλαγή του τότε χριστιανικού κόσμου σε αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα και εξελίσσεται μέρα με την μέρα: μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία καταναλωτών χωρίς πολιτισμό και ιδιαίτερη αντίληψη της πραγματικότητας. Το Ισλάμ αλλά και όλες οι θρησκείες που έχουν τον θεό στο επίκεντρο της καθημερινότητας των πιστών διαφωνούν με τα κελεύσματα των Γάλλων επαναστατών. Οι Ουαχαβίτες Μουτζαχεντίν του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Οι Ισλαμιστές μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο θεωρούν ότι η Γαλλική επανάσταση δεν περιορίστηκε μόνο στην αλλαγή του χριστιανικού κόσμου αλλά μέσω της αποικιοκρατίας έθεσε ως στόχο την βίαιη και υπεροπτική μετάλλαξη και του ισλαμικού κόσμου από μέρους των αποικιοκρατών Άγγλων και Γάλλων. Μόνο που στον ισλαμικό κόσμο οι ιδέες των Γάλλων Διαφωτιστών επηρέασαν μόνο το εποικοδόμημα της κάθε μουσουλμανικής κοινωνίας χωρίς να διεισδύσουν στην βάση της κοινωνίας. Και αν ιδρύθηκαν έθνη-κράτη τα οποία διέλυσαν την έννοια της μουσουλμανικής κοινότητας και ενότητας, ο εθνικισμός δεν υπήρξε δημοφιλής στα πολυπληθή ευσεβή πληθυσμιακά στρώματα των Μουσουλμάνων. Γιατί; Μα, επειδή το Ισλάμ δεν είναι απλώς θρησκεία, όπως ο Χριστιανισμός, αλλά ένα θρησκευτικό-κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό λεπτομερές σύστημα και τρόπος ζωής. Αυτό το σύστημα δεν δέχεται κανένα από τα κελεύσματα της Γαλλικής Επανάστασης. Και γι’ αυτό μέχρι σήμερα αντιδρά σε αυτά και στο απότοκό τους, την παγκοσμιοποίηση...

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Γαλλία: Τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια, τουλάχιστον 80 οι νεκροί
Συγκλονιστικά σκίτσα για το μακελειό στη Νίκαια
Έλληνες σκιτσογράφοι για το μακελειό στη Νίκαια






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου