21 Ιουλίου 2016

Στη «θάλασσα από άμμο», στην καλντέρα Τενγκέρ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη «θάλασσα από άμμο» του Μπρόμο προσκυνητές της φυλής Τενγκέρ, στο Προμπολίνγκο της ανατολικής Ιάβας, προσπαθούν να εξευμενίσουν το χθόνιο ηφαίστειο που σιγοβράζει.

Το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο είναι και το σκηνικό της θρησκευτικής γιορτής Γιάντια Κασάντα, που πραγματοποιείται στην Ινδονησία από τον 15ο αιώνα. Οι πιστοί εκφράζουν με ένα ιδιαίτερο, μακραίωνο τελετουργικό την ευγνωμοσύνη τους στους θεούς για την πλούσια σοδειά και την καλοτυχία τους. Στην αποκορύφωση της, χθες και σήμερα, οι πιστοί σκαρφαλώνουν στο ηφαίστειο Μπρόμο και ρίχνουν στον κρατήρα του λαχανικά και φρούτα, κοτόπουλα, κατσίκες και χρήματα. Ελπίζουν ότι με τις σπονδές θα "ηρεμήσουν" το ηφαίστειο, που έχει εκραγεί περισσότερες από πενήντα φορές από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Το Μπρόμο βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης καλντέρας, της καλντέρας Τενγκέρ, η οποία έχει διάμετρο 8 χιλιόμετρα στο πλατύτερο σημείο της και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Η καλντέρα Τενγκέρ υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν 45.000 χρόνια από μία έκρηξη που είχε παρόμοια ισχύ με αυτή του Κρακατόα το 1883. 

Πηγή: amna.gr
Φωτογραφία: EPA/FULLY HANDOKO






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου