25 Ιουλίου 2016

Ελληνοτουρκική συμμαχία για την αγορά του Hilton

Μια ισχυρή συμμαχία που θα διεκδικήσει το εμβληματικό ξενοδοχείο Hilton προέκυψε από τη διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για την κοινή προσφορά από τον όμιλο ΤΕΜΕΣ (του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) και την τουρκική Dogus Holdings.

Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προσφορές τους στη Citi, που έχει αναλάβει ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου της Alpha Bank για την πώληση της Iονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου Hilton, στην οποία η Alpha Bank έχει συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 97,3%.

Στην πρώτη φάση, όταν το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον, οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν ανάμεσα στα 140 και 170 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το σχήμα ΤΕΜΕΣ – Dogus πρόκειται να ενισχυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τουλάχιστον άλλες δύο ξένες εταιρίες, εκ των οποίων η μία θα είναι Hotel Operator. Η διεύρυνση του σχήματος είναι ήδη σε εξέλιξη και είναι πιθανό να ολοκληρωθεί ακόμα και πριν την ανακοίνωση του πλειοδότη. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής προσέλκυσης και άλλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα του επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ, κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Εξάλλου, η απόκτηση ενός ξενοδοχείου πόλης όπως το Χίλτον, είναι στρατηγικής σημασίας και για την τουριστική επένδυση της Costa Navarino στη Μεσσηνία. 


Παράλληλα, η συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με τη Dogus Holdings περιλαμβάνει μια σειρά από συνέργειες, μια και ο τουρκικός όμιλος επενδύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (Αστέρας Βουλιαγμένης, Μαρίνα Φλοίσβου κλπ). Κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Garanti Bank, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, STAR, NTV Spor, CNBC), ηγείται στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπεί τον όμιλο Volkswagen στην Τουρκία, ενώ έχει συνολικά 150 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν 30.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι τo εμβληματικό ξενοδοχείο συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16.000 τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη. Στα τέλη του έτους ολοκληρώνεται η σύμβαση διαχείρισης που έχει υπογράψει η "Iονική - Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις" με τη "Hilton". Aυτό σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει χωρίς περιορισμούς την επέκταση της σύμβασης συνεργασίας με τη Hilton ή την επιλογή άλλης διεθνούς εταιρείας διαχείρισης.

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου