26 Ιουλίου 2016

H πρόταση Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ στον προαύλιο της Βουλής, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Βασικό νέο στοιχείο που προτείνει αποτοτελεί η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ενώ η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό θα γίνεται μόνο εφόσον αποτύχει η Βουλή σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες να τον εκλέξει. 

Διανθίζοντας την ομιλία του με λαϊκίστικα στοιχεία, «σας καλώ να γυρίσουμε σελίδα... και για πρώτη φορά ο λαός να αποφασίσει για το Σύνταγμα, να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του, να πάρει το μέλλον στα χέρια του, για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία κλπ» και με συχνές αναφορές στη "Νέα Μεταπολίτευση", ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε τελικά τους εξής πέντε βασικούς άξονες με τους οποίους εκκινεί τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος:

Πολίτευμα
- Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής.
- Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας που θα συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό.
- Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
- Λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας που να ενισχύουν τον ρυθμιστικό του ρόλο, χωρίς όμως να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος.
- Προτείνονται θητείες για τους βουλευτές, έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη και
- Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής.


Θεσμοί άμεσης δημοκρατίας
- Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.
- Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα ή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για ψηφισμένο νόμο (με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά) καθώς και για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Κράτος δικαίου 
- Για τον συνταγματικό έλεγχο θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας.
- Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας.
- Ριζική αναδιάρθρωση διάταξης περί ευθύνης υπουργών.
- Οι ανεξάρτητες αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.


Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας
- Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.
- Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών.

Κοινωνικά δικαιώματα
- Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.
- Σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.
- Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ κακό για το τίποτα! Μάλλον ένα παιχνίδι με το σύνταγμα για να αποπροσανατολίσει το λαό από τα σκληρά μέτρα που παίρνει με την κρίση να βαθαίνει! Δεν θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή