27 Ιουλίου 2016

Μέτρα ενίσχυσης συνταξιούχων με απώλειες στο ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με άμεση μάλιστα εφαρμογή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Για υποσχέσεις και μετατροπή των συνταξιούχων σε απόρους κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη κοινωνική πληγή που άφησαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές», την κατάργηση του ΕΚΑΣ (σ.σ. παντα οι άλλοι φταίνε!) και στην οποία όμως κατέληξε τελικά η διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015 (σ.σ. η δική του "σκληρή" διαπραγμάτευση!). «Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατόν, αυτού του μέτρου», και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
  • θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από τη φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
  • απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
  • διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
  • διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πράξη οι παροχές αυτές θα αντισταθμίσουν ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες. Για το τρέχον έτος έχουν εξασφαλιστεί πλήρως η κάλυψη της συγκεκριμένης δέσμης παρεμβάσεων και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ίδιο θα καταφέρει και για τα επόμενα δύο έτη. 


Σημειώνεται ότι δεν ανακοινώθηκε καμιά ποσοτικοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όσον αφορά αφ' ενός μεν το κόστος τους, αφ'ετέρου δε τις πηγές (πχ πρόσθετη φορολογία) από όπου θα αντληθούν τα ποσά αυτά. Προφανώς η επικοινωνιακή πολιτική επικράτησε της ουσιαστικής πολιτικής...

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης και τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, που αφορούν την υγεία, τη κοινωνική ασφάλιση, τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της εργασίας την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική και την παιδεία.

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter:

Prime Minister GR ‏@PrimeministerGR
Απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, την παρακράτηση για την εισφορά υγείας, ένταξη κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα της κάρτας αλληλεγγύης, 1/3

Prime Minister GR ‏@PrimeministerGR
διατήρηση στους χρόνια πάσχοντες με αναπηρία άνω του 80%, διατήρηση κατ’ εξαίρεση την παροχή σε περιπτώσεις που έχουμε ζευγάρι, 2/3

Prime Minister GR ‏@PrimeministerGR
είναι μια δέσμη μέτρων που θα αμβλύνουν την απώλεια του ΕΚΑΣ και θα ξεκινήσουν άμεσα, τον επόμενο μήνα. 3/3 


Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι εξαγγελίες Τσίπρα 

Νέα Δημοκρατία: «Ό,τι και να κάνει, ό,τι και να πει ο κ. Τσίπρας, ούτε θα σταματήσει, ούτε θα ανακόψει την αντίστροφη μέτρηση που, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Θα συμβουλεύαμε τον κ. πρωθυπουργό να αποφεύγει κάθε είδους μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ουδείς τις ακούει. Ουδείς τις πιστεύει. Το ίδιο ισχύει, κατά κύριο λόγο, και για τις σημερινές ανακοινώσεις δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας που έκανε από την ασφαλή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου», προσθέτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ. 

ΠΑΣΟΚ: Για «Πρωταπριλιά διαρκείας» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρει:
«Στα λόγια το γνωστό μονότονο "κοινωνικό προσωπείο", χωρίς περιεχόμενο, με ψέματα και αόριστες υποσχέσεις. Στην πράξη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κόψιμο των συντάξεων, πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας, απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας: «Τώρα αφού κόβει το ΕΚΑΣ, υπόσχεται ένταξη των δικαιούχων του στα συσσίτια. Μετατρέπει τους συνταξιούχους σε απόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μόνο το 20% των προβλεπόμενων (ελάχιστων) κονδυλίων έχουν χρησιμοποιηθεί το Α’ εξάμηνο του 2016. Φυσικά ούτε λέξη για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα για τον τόπο». 

ΚΚΕ: «Η λεγόμενη "κοινωνική πολιτική" είναι η ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τη φτωχοποίηση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.«Ούτε το "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι" δεν ισχύει για την κυβέρνηση, που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, καταργεί το ΕΚΑΣ, μειώνει μισθούς και συντάξεις, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνει τους φόρους στον λαό, ενώ στο κεφάλαιο προσφέρει φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και επενδυτικά πακέτα» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr, twitter.com
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

1 σχόλιο:

  1. Εκτιήσεις: Σε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται για το τρέχον έτος το κόστος των αντισταθμιστικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις 158.000 χαμηλοσυνταξιούχων που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ, όταν για το ίδιο διάστημα οι περικοπές ανέρχονται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή