25 Ιουλίου 2016

Η περίοδος του «Ας...»

Απόψεις 
"Κάθε κυβέρνηση περνάει μια περίοδο του «Ας...». Οταν είναι νέα και φρέσκια, οι αιτιάσεις (δίκαιες ή άδικες) της αντιπολίτευσης πέφτουν αυτομάτως στο κενό. «Ας...» (σ.σ.: ας είναι), απαντούν σε κάθε καταγγελία οι ψηφοφόροι. Όμως, η εποχή του «Ας...» πέρασε ανεπιστρεπτί για την κυβέρνηση",
γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης σε άρθρο του στην Καθημερινή, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Το πιο λακωνικό σύνθημα στην ιστορία της πολιτικής αντιπαράθεσης γεννήθηκε σ​​τις δημοτικές εκλογές του 1978, όταν ο λαοφιλής δήμαρχος Κοζάνης Ιωάννης Παπαγιάννης ήταν υποψήφιος για δεύτερη φορά και αντιμετώπιζε τη σφοδρή κριτική του αντίπαλου του για διάφορα θέματα. Σε κάθε (δίκαιη και άδικη) αιτίαση των αντιπάλων, οι οπαδοί του αείμνηστου δημάρχου απαντούσαν «Ας...». 

Η περίοδος του «Ας...», είναι η εποχή που ο πρωθυπουργός μοιάζει με μάγο, ο οποίος βγάζει διαρκώς λαγούς από το καπέλο του. Τίποτε δεν τον αγγίζει και οι κατηγορίες εναντίον του γίνονται μπούμερανγκ. Τότε δημιουργούνται οι ψευδαισθήσεις περί πολιτικής κυριαρχίας των κυβερνώντων που θα κρατήσει πολλά χρόνια. 

Η εποχή του «Ας...» πέρασε ανεπιστρεπτί για την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η κρίση που επιτάχυνε τον πολιτικό κύκλο. Είναι και το γεγονός ότι ξόδεψε νωρίς όλα τα πολεμοφόδιά της για πυροτεχνήματα. Με πομφόλυγες, μεγαλοστομίες, διαπραγματεύσεις για το θεαθήναι, μέτρα που ήταν σαν μπαταριές στον γάμο του Καραγκιόζη και ξεδιάντροπες μπαγαποντιές, ξόδεψε απερίσκεπτα το πολιτικό της κεφάλαιο. 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπίεσε έτι περαιτέρω τον έτσι κι αλλιώς συμπιεσμένο πολιτικό της χρόνο. Από τον Σεπτέμβριο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τις διαχειριστεί. Η καταγγελιολογία, την οποία αφειδώς και απερίσκεπτα χρησιμοποίησε την προηγούμενη περίοδο για να κρύψει την αδυναμία της να κυβερνήσει, έχει κι αυτή τα όριά της".

Και καταλήγει ο αρθρογράφος με την εκτίμηση: 
"Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση, έχει φάει τα ψωμιά της...".

Πηγή: kathimerini.gr

Σημείωση: Είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω απηχούν τις απόψεις του αρθρογράφου και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου