22 Ιουλίου 2016

Τραμπ: «Είμαι ο υποψήφιος του νόμου και της τάξης»!

Επαναφορά της τάξης, ευημερία για όλους και μια γρήγορη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεχόμενος το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουπλικανών στο συνέδριο του κόμματος στο Κλήβελαντ. Από την άλλη οι ασαφείς και ενίοτε αντιφατικές οικονομικές εξαγγελίες του συνθέτουν
ένα άκρως αβέβαιο και ανησυχητικό υποθετικό σενάριο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. 

Κάποιες παρατηρήσεις και σχόλια πάνω στην πολιτική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, από δυο άρθρα που δημοσιεύει σήμερα η Deutsche Welle, στη συνέχεια: 


Τραμπ: «Θα ξανακάνω πλούσια τη χώρα μας»

«Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ, ριζικές αλλαγές εδώ και τώρα». Υπό αυτό το σύνθημα επιδιώκει να στηρίξει την υποψηφιότητα του ο Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αποδέχθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή το χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που διεξήχθη στο Κλήβελαντ υπό τις επευφημίες των οπαδών του. «Φίλοι, εκλέκτορες και συμπατριώτες Αμερικανοί. Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ επί τάπητος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, την ασφάλεια της χώρας απειλούν μετανάστες, εγκληματίες και τρομοκράτες: «Θα επαναφέρω την τήρηση των νόμων και της τάξης. Πιστέψτε με. Θα συνεργαστώ με τους καλύτερους και πιο διακεκριμένους εισαγγελείς και αξιωματικούς των αρχών ασφαλείας. Στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο είμαι ο υποψήφιος του νόμου και της τάξης». 

Για μια ακόμα φορά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπερασπίστηκε την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης από την Λατινική Αμερική: «Θα επιτρέπω την άδεια στη χώρα μας μόνο σε εκείνους που στηρίζουν τις αξίες και αγαπούν τον λαό μας. Όποιος ασπάζεται τη βία, το μίσος και την καταπίεση δεν είναι καλοδεχούμενος στη χώρα μας». Σε μια πρώτη αντίδραση η Χίλαρι Κλίντον έστειλε ειρωνικό μήνυμα μέσω twitter: «Ναι, θα φτιάξουμε τείχος, μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής προεδρίας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «ταπείνωση» των ΗΠΑ στη διαχείριση κρίσεων όπως εκείνες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατείχε ποτέ πολιτικό αξίωμα κι αυτό φρόντισε να υπογραμμίσει στην ομιλία του ως σημαντικό προσόν για την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία λέγοντας ότι: «Κανείς δεν γνωρίζει το σύστημα τόσο καλά όσο εγώ και γι αυτό είμαι και ο μόνος που μπορεί να το διορθώσει. Με τις δραστηριότητές μου κέρδισα δισεκατομμύρια δολάρια. Και τώρα θα ξανακάνω πλούσια τη χώρα μας». 


H oικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ

Οικονομολόγοι, επιχειρήσεις αλλά και πολιτικοί από όλον τον κόσμο παρακολουθούν τις διάφορες πτυχές της οικονομικής ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ, με την ανησυχία και αβεβαιότητα μπροστά στο ενδεχόμενο επικράτησής του να αυξάνονται. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Μοοdy's, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική πολιτική Τραμπ, εάν εφαρμοστεί, αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε μια νέα περίοδο βαθιάς ύφεσης.

O Nτόναλντ Τραμπ τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού. Στρέφεται κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) αλλά και της Εμπορικής Συμφωνίας Χωρών του Ειρηνικού (TPP). Με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι προτίθεται να τις καταγγείλει. Πολλοί εκτιμούν ότι αντίστοιχη στάση θα τηρήσει και ως προς την πολυαναμενόμη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP). Στο στόχαστρό του βρίσκεται όμως και η Κίνα, υποστηρίζοντας μία αυστηρότερη δασμολογική πολιτική για τα κινεζικά προϊόντα. Μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι φοβούνται ότι ενδεχόμενη νίκη Τραμπ θα επιφέρει στη διεθνή οικονομία ένα σοκ μεγαλύτερο ακόμη κι απ' το Βrexit.

Αντιφατικά είναι και τα μηνύματα στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ ευρύτατων φορολογικών περικοπών προς όλους, τώρα αναδιπλώνεται. Τελευταία τάσσεται υπέρ της ενδεχόμενης αύξησης των φορολογικών συντελεστών στα πλουσιότερα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, υποσχόμενος παράλληλα μειώσεις στα μεσαία και κατώτερα στρώματα.

Έντονη αμηχανία προκαλούν σε οικονομικούς κύκλους και οι απόψεις Τραμπ περί ανέγερσης φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό με στόχο να ανακοπεί η αθρόα είσοδος παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο ίδιος υποστηρίζει την απέλαση 11 εκατομ. οικονομικών μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Αυτά τα μέτρα θα είχαν όμως καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ θα έχαναν αμέσως ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού τους δυναμικού, δεδομένου ότι περίπου 7 εκατομ. οικονομικών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα εργάζονται ήδη στις ΗΠΑ σε θέσεις που δεν καλύπτονται έτσι κι αλλιώς από αμερικανούς πολίτες.

Τέλος προβληματισμό προκαλεί και η στάση του Ντ. Τραμπ στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Ο υποψήφιος πρόεδρος τάσσεται ξεκάθαρα κατά των ανανεώσιμων πηγών, στηρίζοντας ευθέως τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ συντάσσεται ευθέως με όλους εκείνους που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα στενός συνεργάτης του είναι ο μεγιστάνας της Οκλαχόμα Χάρολντ Χαμ, ο οποίος έχει θησαυρίσει από την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου fracking. Ακούγεται μάλιστα ότι ο Χαμ προαλείφεται για τη θέση του υπ. Ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο. Ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ένα άκρως αβέβαιο και ανησυχητικό υποθετικό σενάριο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Σημείωση: Η ανάρτηση περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από τα δυο άρθρα της Deutsche Welle με τίτλους "Τραμπ: «Θα ξανακάνω πλούσια τη χώρα μας»" και "H oικονομική ατζέντα του Ντ. Τραμπ"

Πηγές:
http://dw.com/p/1JU53
http://dw.com/p/1JU9r
Το σκίτσο επάνω αριστερά είναι του Kevin Kallaugher από τον Economist






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου