19 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Θεωρίες συνωμοσίας επί της ...συνωμοσίας

Αφηρημένες ...Απόψεις 

Ήταν στημένο, υποστηρίζουν κάποιοι, το πραξικόπημα στην Τουρκία και μάλιστα από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, τον αδίστακτο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι το "πραξικόπημα" απέτυχε, η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ παράλληλα ο αυταρχικός Ερντογάν ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση του αφού έχει πλέον την ευχέρεια να προβεί στις εκκαθαρίσεις που εκείνος θέλει. Με άλλα λόγια ο ωφελειμένος από την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, συνεπώς αυτός το έστησε!.

Το πραξικόπημα από τη φύση του είναι μια συνωμοσία. Όμως αυτή η συνωμοσία μιας ομάδας στρατιωτικών που επιχείρησαν να καταλύσουν το πολίτευμα της χώρας με μια απόπειρα πραξικοπήματος, που την είδαμε έστω και κατά ένα μέρος να εκτυλίσσεται ζωντανά στην τηλεόραση με τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση, δεν ικανοποιεί απόλυτα όλους. Κάτι πρέπει να κρύβεται πίσω από όλα αυτά μας λένε κάποιοι. Και πάνω στην εμφανή συνωμοσία μιας μερίδας του στρατεύματος, κατασκευάζουν μια άλλη θεωρία πιο ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον για το μέρος εκείνο της κοινής γνώμης που έχει την τάση να υιοθετεί ανεπιφύλακτα συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία κάθε γεγονότος. 



Κατασκευάζουν λοιπόν μια νέα θεωρία συνωμοσίας επί της ...συνωμοσίας!. Εκείνη του αμείλικτου ηγέτη, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν διστάζει μέσα σε μια νύχτα να στείλει στον άλλο κόσμο πάνω από 200 άτομα* προκειμένου να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του! Τη συνωμοσία την οποία στήνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος που φιλοδοξεί να γίνει σουλτάνος! 

Και ο "αμείλικτος τιμωρός" Ερντογάν ετοιμάζεται να επαναφέρει τη θανατική ποινή για όσους ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει "οι πολίτες στους δρόμους του το ζήτησαν"! Μια συνωμοσία για εκκαθαρίσεις λοιπόν με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόμημα. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη, μια διαφορετική θεωρία συνωμοσίας πάνω στην απόπειρα πραξικοπήματος. Εκείνη που διακηρύσσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος: Πίσω από εκείνους που εμφανίστηκαν να ηγούνται της απόπειρας πραξικοπήματος κρύβεται ο "τρομοκράτης" Φετχουλάχ Γκιουλέν μας λέει. Και απαιτεί από τις ΗΠΑ να του παραδώσουν τον πρώην πνευματικό καθοδηγητή του, τον κάποτε ένθερμο υποστηρικτή του, αλλά πλέον ορκισμένο εχθρό του, τον Φετχουλάχ Γκιουλέν. "Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" είναι το μήνυμα που απεύθυνε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ. 

Το ίδιο επανέλαβε και ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. "Είναι σίγουρο ότι υπεύθυνος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν και αν οι ΗΠΑ χρειάζονται για αυτό αποδείξεις τότε κάτι τέτοιο θα θέσει εν αμφιβόλω τη φιλία μας", τόνισε και ο τούρκος πρωθυπουργός και ζήτησε την έκδοσή του στην Τουρκία.

Όμως την ίδια ώρα ο Φετουλάχ Γκιουλέν, σε μια σπάνια συνέντευξή του από την Πενσιλβάνια, χαρακτήριζε, σύμφωνα με μερίδα των ΜΜΕ, ως «προβοκάτσια» το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Και είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα. Έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε στη συνέχεια...

_________________
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι συνολικά 208 άτομα σκοτώθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ανάμεσά τους 60 αστυνομικοί, 3 στρατιώτες και 145 πολίτες. Συνολικά, 1.491 είναι οι τραυματίες. Είπε ακόμα ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας. 

Τα σκίτσα είναι του Carlos Henrique Latuff το πρώτο και του Mohammad Saba'aneh το δεύτερο.






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. οι νομικοί λένε: Αυτος που ωφελείται από το έγκλημα αυτός είναι και ο ένοχος! άρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Είναι εντελώς παράλογο» να υποστηρίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκηνοθέτησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ενισχύσει την εξουσία του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στους δημοσιογράφους, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη σεναριολογία. «Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;» διερωτήθηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν για τον οποίο ο ισχυρισμός περί σκηνοθετημένου πραξικοπήματος «είναι σαν να λέγεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, ή οι επιθέσεις στο Παρίσι και τη Νίκαια από τη γαλλική κυβέρνηση». Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή