30 Ιουλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις; της Ημέρας 30.7.2016

Γιούνκερ: «Εύθραυστη» η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικόΗ συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών. Ως αβάσιμοι και αλυσιτελείς απορρίφθηκαν χθες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλοι οι νομικοί ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις άδειες. 

ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 8% στον τζίρο του λιανεμπορίου. Μεγάλη πτώση σημείωσε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2016, υποχωρώντας κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστον από το 2010, οπότε αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες. Η μείωση προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων και κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. 

Έρχεται χαράτσι σε αδήλωτα κεφάλαια και καταθέσεις Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ένα παράθυρο τρίμηνης διάρκειας σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας, προσφέροντας απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 90% των κεφαλαίων. Υποχώρηση στις πιέσεις των θεσμών 

Πέντε τράπεζες είχαν κακές επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ. Η ιταλική Monte dei Paschi, η αυστριακή Raiffeisen, η ισπανική Banco Popular και δύο από τις βασικές ιρλανδικές τράπεζες είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα ευρωπαϊκά stress tests που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), σε σύνολο 51 τραπεζών απ' όλη την Ευρώπη, πλην Ελλάδας και Πορτογαλίας. Επίσης οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, βρέθηκαν ανάμεσα στις 12 πιο αδύναμες τράπεζες της λίστας.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε ο αντιστράτηγος Ιλίας Μποζκούρτ, ο οποίος διατελούσε αρχηγός των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σε σύνδεση με την υπόθεση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Ποστάσι. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Μποζκούρτ βρισκόταν ανάμεσα στους 202 στρατηγούς των τουρκικών δυνάμεων, που είχαν δηλώσει ότι θα συνέχιζαν να εκτελούν ομαλά τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που το πραξικόπημα ήταν επιτυχές. 

Αρμενία: Συγκρούσεις της αστυνομίας με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Περίπου 60 άνθρωποι διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης για εγκαύματα, κατάγματα και άλλους τραυματισμούς, ενώ έγιναν και 165 προσαγωγές. Περίπου 60 άνθρωποι διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης για εγκαύματα, κατάγματα και άλλους τραυματισμούς, ενώ έγιναν και 165 προσαγωγές. Είκοσι έξι τέθηκαν υπό κράτηση, οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Mε ενδιαφέρον αναμένεται αύριο στην Τουρκία ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ. Θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Δύσης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου