22 Ιουλίου 2016

Υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική. Θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Όμως, όπως αναμενόταν, το σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε αριθμό ψήφων από «200» και άνω, κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει άμεση εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Έτσι θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
 
Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές. 

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή. 

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».
Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.
Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.
Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.

Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά, όπως ανέφερε.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».


Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα. «Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους» τόνισε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας την ομιλία της. «Επιχειρήθηκε, από πολλές πλευρές, μεγάλη σπέκουλα αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Καλώς ή κακώς, κάποιοι ξέρουν να κάνουν πολιτική μόνο με τρολς και παπαγαλάκια. Δεν μας αγγίζει ούτε η σπέκουλα, ούτε το τρολάρισμα», συνέχισε.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για "αντιλαϊκές ανατροπές" και "παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων".

«Το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του "ναι" η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ-103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε» τόνισε 
ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την ομιλία του.

Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

Επίθεση στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ για την άρνηση τους να στηρίξουν με τη ψήφο τους τον εκλογικό νόμο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες. Το ΠαΣοΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική, δήλωσε. 

«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι, δεν είμαστε ουρά κανενός», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και αποχώρησε μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του εκλογικού νόμου, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου