21 Ιουλίου 2016

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών;

Ο γόρδιος δεσμός της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση απασχόλησε χθες και το γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι "n-tv" (ανήκει στο RTL Group), το οποιο προτείνει να εξεταστεί η υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ειδικότερα για το συγκεκριμένο θέμα η Deutsche Welle αναφέρει τα εξής: 

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία θα πρέπει να αναμένει εχθρική αντίδραση από την Άγκυρα, επισημαίνεται σε σχόλιο της ιστοσελίδας του γερμανικού ειδησεογραφικού προγράμματος n-tv: «Αν όμως τους εκδώσει η Αθήνα ενδέχεται να κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει όμως και μια τρίτη δυνατότητα. Με δεδομένο ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η υπόθεσή τους θα μπορούσε να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Υπάρχουν μάλιστα δικαστικά προηγούμενα, όπως η περίπτωση του γερμανού Γενς Ζέρινγκ, την έκδοση του οποίου ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Βρετανία κατηγορώντας τον για διπλή δολοφονία. Οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάσισαν ότι ο Ζέρινγκ θα μπορούσε να εκδοθεί υπό την προϋπόθεση ότι στις ΗΠΑ δεν θα του επιβάλλονταν η θανατική ποινή. Σε μια άλλη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσε στην Βρετανία να εκδώσει στην Ινδία τον Καραμγίτ Σινγκ Σαχάλ, ο οποίος ως μέλος της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ στήριξε το 1984 κίνημα για την απόσχιση της ινδικής επαρχίας Πουντζάμπ. Ο Σαχάλ συνελήφθη στην Ινδία και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωσή του επέστεψε στην Βρετανία όπου διέμενε. Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο θέλησε να τον εκδώσει χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρευσε ωστόσο την έκδοση επικαλούμενη το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια. 

Εννοείται ότι η περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών είναι διαφορετική. Όμως η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστά μια λύση, την οποία οφείλει να σεβαστεί κάθε κυβέρνηση».

Πηγή: http://dw.com/p/1JSPu 

Σχετικές αναρτήσεις: 
Στην Αλεξανδρούπολη οι 8 Τούρκοι πραξικοπηματίες
Κ. Χρυσόγονος: Όχι στην έκδοση προσώπων που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου