24 Ιουλίου 2016

Φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο ζητεί ο Σόιμπλε

Υπέρ της εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα.

Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν προχωρούν στην καθιέρωσή του επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Για το λόγο αυτό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε ανέλαβε μάλιστα την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση των 20 υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών στην Κίνα.

Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

Στην Ευρώπη υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου τάσσονται μόνο η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μακρά και γελοία» ιστορία.

Πηγή: www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου