5 Οκτωβρίου 2017

Στον Kαζούο Iσιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Στον Βρετανό, γεννημένο στην Ιαπωνία, συγγραφέα και σεναριογράφο Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro) απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Όπως ανακοίνωσε η σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη, ο 63χρονος συγγραφέας βραβεύθηκε «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο».

Ο Καζούο Ισιγκούρο, ένας στυλίστας της γλώσσας και από τους κορυφαίους συγγραφείς του αγγλόφωνου κόσμου, γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954. Σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Με το πρώτο του μυθιστόρημα, «A Pale View of Hills» (1982), απέσπασε το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «An Artist of the Floating World» (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο.

Τρία χρόνια αργότερα, με το «The Remains of the Day» (Tα απομεινάρια μιας μέρας)  απέσπασε το βραβείο Mπούκερ, αλλά έγινε και διάσημος σ' όλο τον κόσμο. Το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, και η ομώνυμη ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Tζέιμς Άιβορι (πρωταγωνιστούν ο Άντονι Χόπκινς και η Έμα Τόμσον) έγινε παγκόσμια επιτυχία. 

Το επόμενο μυθιστόρημά του «O απαρηγόρητος» (1997) τιμήθηκε με το βραβείο Tσέλτενχαμ, ενώ το 1998, ο συγγραφέας χρίστηκε από το γαλλικό κράτος «Ιππότης των Tεχνών και των Γραμμάτων». Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Tότε που ήμασταν ορφανοί» (2001) και «Μη μ' αφήσεις ποτέ» (2005). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, «The Buried Giant» (Ο θαμμένος γίγαντας), 2015, διερευνά πώς η μνήμη σχετίζεται με τη λήθη, η ιστορία με το παρόν και η φαντασία με την πραγματικότητα. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά και από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Εστία και Καστανιώτης.

Στην πρώτη του δήλωση, μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Καζούο Ισιγκούρο έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά κολακευτικό βραβείο». Μιλώντας στο BBC, ο ιαπωνικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας τόνισε: 

«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ' ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας».

Πηγή: naftemporiki.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου