12 Οκτωβρίου 2017

Σοβαρές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία

Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους και γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του έγκυρου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Σε 399.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014 (είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε), λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων σωματιδίων με πάχος 2,5 μικρόμετρα (Α.Σ. 2,5), τα οποία μπορούν να εισχωρούν βαθιά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, σε 75.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι από την επίδραση των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), καθώς και 13.600 από το όζον. Στην Ελλάδα αντίστοιχα εκτιμάται πως έχασαν πρόωρα τη ζωή τους 11.870 άτομα λόγω Α.Σ. 2,5, 1.680 λόγω NOx, ενώ το όζον προκάλεσε 570 θανάτους.

Οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος 
(ΕΟΠ) υπογραμμίζουν πως το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει πολύ σοβαρό και με δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είναι πραγματικά τραγικό να οδηγούνται σε θάνατο σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ε.Ε., λόγω υπερβολικών καυσαερίων και νέφους σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές. Αυτοκίνητα και συγκοινωνίες, εργοστάσια και θέρμανση κατοικιών είναι μεταξύ των βασικών υπευθύνων για τις εκπομπές ρύπων. 

Μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού πλήττονται από τα τοξικά νέφη. Τα ποσοστά αυτά, όμως, θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, εάν η Ε.Ε. είχε υιοθετήσει και εφάρμοζε τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι πολύ πιο αυστηρά από τα ευρωπαϊκά.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015, το 7% του αστικού πληθυσμού των 28 μελών της Ε.Ε. είναι εκτεθειμένο σε συγκεντρώσεις Α.Σ. 2,5 που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια. Το ποσοστό αυτό απογειώνεται περίπου στο 82%, με βάση τις αυστηρότερες οδηγίες του ΠΟΥ. Σε σχέση με τα οξείδια του αζώτου, το 9% επηρεάζεται από συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της Ε.Ε. και του ΠΟΥ (εδώ ταυτίζονται). 
Αντίστοιχα, το 30% των κατοίκων αστικών περιοχών βρίσκονται υπό συγκεντρώσεις όζοντος ανώτερες των ευρωπαϊκών ορίων, ενώ με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ το ποσοστό φτάνει το 95%!

Από την πλευρά του ΕΟΠ τίθεται το ζήτημα της αυστηροποίησης των ορίων της Ε.Ε., στην κατεύθυνση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. 

Πηγή: kathimerini.gr 


Το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο -106 πάνω από την Ευρώπη

Το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο -106 (Ru-106) που εντοπίστηκε σε «εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση» στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συνιστά «κανέναν απολύτως κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, διαβεβαίωσε χθες ο διευθυντής ερευνών στο εργαστήριο ραδιενέργειας περιβάλλοντος του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1.

Όπως εξήγησε ο κ. Ελευθεριάδης, το τεχνητό ισότοπο ανιχνεύθηκε πρώτα πάνω από το Μιλάνο και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του και πάνω από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Η προέλευσή του ισοτόπου που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς παραμένει ακόμα άγνωστη, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα έγινε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

«Για εκείνη την (άγνωστη) περιοχή έχει σημασία, αλλά για την Ευρώπη δεν έχει καμία ραδιολογική σημασία», είπε ο κ. Ελευθεριάδης. 

Πηγή: skai.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Συγκεντρώσεις ρουθηνίου-106 πάνω από την Ευρώπη: O καθηγητής πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Θανάσης Γεράνιος, μεταξύ άλλων αναφέρει στο Βήμα: «Αν αυτό έγινε πριν από δυο-τρία χρόνια, κάπου μακριά από την Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, ανιχνεύουμε τώρα το ρουθήνιο, διότι τα άλλα βραχύβια ραδιενεργά στοιχεία θα έχουν διασπαστεί. Το ρουθήνιο-106 έχει ημιζωή έναν χρόνο, δηλαδή χάνεται, διασπάται πλήρως, ύστερα από πέντε με έξι χρόνια». Στο ερώτημα «ποιες είναι οι πιθανές, κατά τη γνώμη σας, πηγές προέλευσης των ιχνών συγκεντρώσεων ρουθηνίου-106;» λέει: «Χώροι επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Χιλιάδες τόνοι πυρηνικών αποβλήτων βρίσκονται σε μονάδες τέτοιες και τίθενται σε επεξεργασία. Υπάρχουν σε πολλές περιοχές στον κόσμο. Η Ρωσία έχει, η Γερμανία επίσης. Στη Νεβάδα των ΗΠΑ υπάρχουν χώροι επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Πάντως, δεν νομίζω ότι είναι ευρωπαϊκή η πηγή. Θα είχε εντοπιστεί προ πολλού». Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή