5 Οκτωβρίου 2017

Αρωμα Ελλάδας στη Βασιλεία της Ελβετίας

Από αύριο και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 180 Ελληνες καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Βασιλεία και σε άλλες 14 ελβετικές πόλεις, στα πλαίσια του Culturescapes, ενός φεστιβάλ που έχει προτεραιότητα την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά σκηνή από το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ο μέγας δαμάστης», με το οποίο ανοίγει το φεστιβάλ.

Κεντρικοί θεματικοί άξονες της φετινής διοργάνωσης είναι η κληρονομιά, ως ευλογία αλλά και ως φορτίο, η ταυτότητα, εθνική και ευρωπαϊκή, καθώς και η έννοια της αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να φέρει την ενότητα στην Ευρώπη της κρίσης. 

Το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ο μέγας δαμαστής» επελέγη για την πρεμιέρα του φεστιβάλ, το βράδυ της Τετάρτης στη Βασιλεία, παρουσία της Eλληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Το παρών θα δώσουν, ακόμα, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης με την «Καθαρή πόλη», βασισμένη στις εμπειρίες μεταναστριών καθαριστριών στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα Blitz θα παρουσιάσει το «Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς», που είναι εμπνευσμένο από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν και, όπως ο «Μέγας δαμαστής», αποτελεί συμπαραγωγή του Culturscapes.

Ενα αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, καθώς και μία συναυλία της παιδικής χορωδίας Rosarte με τραγούδια προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας της Αθήνας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μουσικό σκέλος της διοργάνωσης, ενώ στις τέσσερις εκθέσεις συμμετέχουν εικαστικοί και επιμελητές από την Ελλάδα και την Ελβετία. 

Βασιλεία: Ο καθεδρικός ναός, το Münster

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν λογοτεχνικές παρουσιάσεις, προβολές σύγχρονων ελληνικών ταινιών, διαλέξεις για την ελληνική αρχαιότητα και τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως επίσης και μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.


Περισσότερα στο culturescapes.ch/griechenland
Πηγή: kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Ταξίδια: Βασιλεία (Basel) Ελβετία






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου