9 Ιανουαρίου 2018

Είναι αδιάβλητη η φορο-λοταρία του ΥΠΟΙΚ;

Στη λοταρία αποδείξεων από πλαστικό χρήμα, μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές. «Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;». Είναι ένα ερώτημα που θέτει "το Ποτάμι" σε ανακοίνωσή του, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!»

Και θέτει ζήτημα 
διαφάνειας της διαδικασίας και αξιοπιστίας του συστήματος. Επιπρόσθετα ζητά την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα:

«Τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα...»

«Το Ποτάμι ζητά επίσης την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με: (α) τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, (β) την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων...»

Τι απαντά η κυβέρνηση σε όλα αυτά; 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι: «H διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη. Τους ηλεκτρονικούς λαχνούς συγκεντρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ την κλήρωση διενεργεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για φορέα με μεγάλη εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα διενεργεί και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών».

Τελικά, από ότι φαίνεται, για αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι εύκολο ούτε καν να μοιράζει χρήματα με κληρώσεις.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Τα χρήματα που μοιράζει με κληρώσεις η κυβέρνηση είναι χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Αυτά που κάποιοι κερδίζουν, τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι!

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από topotami.gr, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου