9 Ιανουαρίου 2018

DW: Μακρύς ακόμη ο δρόμος για την Ελλάδα

Ο δρόμος της Ελλάδας για έξοδο από την επιτήρηση των πιστωτών προβλέπεται να είναι μακρύς, σχολιάζει σήμερα μερίδα του γερμανικού τύπου, στον απόηχο της τελευταίας ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας. Από την επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle:

Αναφερόμενη στην τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο η εφημερίδα Berliner Morgenpost υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με μέτρα περικοπών» επισημαίνει: «Με τη νέα χρονιά η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία: μέσα σε μια εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον περικοπές και μεταρρυθμίσεις. (…) Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τη δημόσια συζήτηση. Διότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων. Το πιο επίμαχη διάταξη αφορά στις αλλαγές του δικαιώματος στην απεργία. Μελλοντικά οι εργατικοί αγώνες θα γίνονται μόνον όταν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων με άμεση ψηφοφορία». 

Παρακάτω ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς: «Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο. Οι Οίκοι συνεχίζουν να κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ‘σκουπιδιών' (junk). Ανάλογα με τον οίκο οι αξιολογήσεις κυμαίνονται από πέντε μέχρι επτά βαθμίδες κάτω από την ‘επενδυτική βαθμίδα'. Η χώρα πρέπει επομένως να ανακτήσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο μεταξύ η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των πιστωτών μέχρι να αποπληρώσει και το τελευταίο δάνειο. Σύμφωνα με τωρινούς υπολογισμούς αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2059».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα στην απεργία γράφει: «Τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως τους ψηφοφόρους του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα». Πέρα από τις αλλαγές στα εργασιακά «προστίθενται ρυθμίσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια', τα οποία οι οφειλέτες καθυστερούν να τα αποπληρώσουν, όπως και η κατάσχεση ακινήτων από οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται».

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL διερωτάται στην ιστοσελίδα του: «Θα βγει το 2018 η Ελλάδα επιτέλους από την κρίση;» και σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της –αυτό ελπίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας. Το 2018 θα μπορούσε να είναι ‘ορόσημο', δήλωσε ο Τσίπρας, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη ‘πολλή δουλειά'. Από το 2010 η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα στήριξης, το τελευταίο – ύψους 86 δις ευρώ – λήγει τον Αύγουστο».

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Αλέξης Τσίπρας, 43 ετών, ο πάλαι ποτέ μπαμπούλας των γερμανών υπουργών Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η βαθιά χρεωμένη Ελλάδα θα μπορέσει φέτος να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου