4 Ιανουαρίου 2018

Ευλυγισία στο θέμα της ονοματολογίας της FYROM

Ίσως είναι η ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΠΓΔΜ να κλείσουν τώρα το τραυματικό κεφάλαιο του Σκοπιανού θέματος, που επί δεκαετίες έχει παγιδεύσει την διπλωματία και στις δυο χώρες. Η γειτονική χώρα, υπό νέα διαλλακτική ηγεσία, εξαρτά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωπαϊκή της προοπτική και από τα δικά μας υπαρξιακά προβλήματα. Θα τεθεί όμως αυτή τη φορά το θέμα του "ονόματος" πάνω από τακτικισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες;

Ν. Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες...», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ (
FYROM), με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

«Κουβεντάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων... «Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».

Σημείωσε ο κ. Κοτζιάς ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου». Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Π. Καμμένος: «Έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά»

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη.

Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος 'Μακεδονία', όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος θα επιδείξει μεγάλη ευλυγισία για τα Σκόπια

"Όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Capital.gr, λίγες ώρες μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ονοματολογικό.

Ερωτηθείς για το "τι θα γίνει αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στην διαφωνία του; Θα χαθεί άλλη μια ευκαιρία για λύση στο Σκοπιανό;" ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής: "Μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας... Θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα..."

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και capital.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Τι αποκαλύπτει δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονόματος






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία. Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Πηγή: skai.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή