4 Ιανουαρίου 2014

Πρόσωπο του 2013 (στην Κύπρο): «Ο Κουρέας της Κύπρου»

Το Πρόσωπο της Χρονιάς που μόλις αποχαιρετήσαμε, δεν μπορεί να είναι άλλο για την Κύπρο (ίσως και για την Ελλάδα) από τον "κουρέα της Κύπρου". Αυτή είναι και η επιλογή του Χρήστου Μιχαηλίδη, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο του στον "Φιλελεύθερο".  Κατονομάζει μάλιστα, με αρκετή δόση χιούμορ, τον κουρέα: είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup). Αλλά δεν σταματά εκεί.  Βλέπει πως το "κουρείο" είναι το Eurogroup, και η "Μαμά Εταιρεία", όλη η ευρωπαϊκή …οικογένεια! Αλλά ο "κουρέας της Κύπρου" άφησε τη στάμπα του και στη Ελλάδα, με έναν διαφορετικό αλλά εξίσου επώδυνο τρόπο, όπως αναφέρει.

Ολόκληρο το άρθρο στη συνέχεια:

Πρόσωπο του 2013: «Ο Κουρέας της Κύπρου»
του Χρήστου Μιχαηλίδη

ΑΥΤΟΣ είναι φέτος η επιλογή της στήλης για το Πρόσωπο της Χρονιάς που αποχαιρετήσαμε χθες, και που όλοι ευχόμαστε όμοιά της να μην ξαναζήσουμε. Εάν πρέπει να αποδώσουμε ένα πρόσωπο σε αυτόν τον κουρέα, ας είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, το οποίο τον Μάρτιο αυτής της χρονιάς πήρε την πρωτοφανή, την άνευ προηγουμένου απόφαση να επιβάλει στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο το κούρεμα των χρημάτων τους. Με αυτό, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι υποτίθεται η κοινή μας οικογένεια, εισήγαγαν στο πολιτικο-οικονομικό μας λεξιλόγιο και τον όρο bail-in, που σημαίνει ότι ένα μέρος από τα 17 δισ. ευρώ που ζητούσε η Λευκωσία για να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει, συγκεκριμένα τα περίπου 5,8 δισ., θα τα έβαζαν υποχρεωτικά από τις τσέπες τους οι καταθέτες. Τελικά, το δάνειο περιορίστηκε στα 10 δισ., από τα οποία τα 9 επωμίζεται η Ε.Ε. και το 1 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ, πίσω από τον «Κουρέα της Κύπρου», υπάρχουν πολλά. Ο Ντάισελμπλουμ δεν ήταν παρά ο θλιβερός διεκπεραιωτής. Ο μπαρμπέρης. Το «κουρείο» είναι το Eurogroup, και η «Μαμά Εταιρεία», όλη η ευρωπαϊκή … οικογένεια. Μία από τις πολλές συνέπειες του κουρέματος, είναι και το ότι αυτομάτως ετέθη πλέον υπό αμφιβολία, και οπωσδήποτε υπό χλεύη, το περίφημο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Κουρεύτηκε και αυτό, αφού με πειραματόζωο την Κύπρο, αποκαλύφθηκε ότι η λεγόμενη «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» στην Ε.Ε., είναι μόνο… λεγόμενη. Τεράστιας σημασίας γεγονός, που και αυτό δικαιολογεί νομίζω την επιλογή του Προσώπου της Χρονιάς που, όπως λέγαμε και το 2012, δεν είναι ανάγκη να είναι ένα «καλό πρόσωπο». Τέτοιο δεν ξέρω αν, και πότε θα το δούμε…

ΕΛΛΑΔΑ. Ο «Κουρέας της Κύπρου» άφησε και εκεί τη στάμπα του, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό, αν και εξίσου επώδυνο. Συγκεκριμένα, εκεί δεν κουρεύτηκαν καταθέσεις, αλλά ολόκληρα παραρτήματα. Κουρεύτηκαν άγρια και, με συμφωνίες που δεν έχουμε ακόμα μάθει όλες τις λεπτομέρειές τους. Γι' αυτό και πολύς κόσμος έχει την πεποίθηση ότι η Κύπρου, η Λαϊκή και η Ελληνική στην Ελλάδα πήγαν τζάμπα. Ταυτόχρονα, το «κούρεμα της Κύπρου» επέδρασε με έναν τρόπο μάλλον θετικό στην Ελλάδα. Κατ' αρχάς, η οργή του κόσμου, που εκδηλωνόταν μέχρι τότε με συνεχή και επεισοδιακά συλλαλητήρια, μετετράπη εν μία νυχτί (την νύχτα του άγριου Eurogroup) σε φόβο. Δεύτερον, κατέπεσε και το παραμύθι που πιπιλούσε η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι λεφτά υπάρχουν, ότι μπορούμε να στραφούμε σε άλλους συμμάχους, Ρώσους, Κινέζους, κ.λπ., και ότι αυτοί θα μας βοηθήσουν.

ΤΡΙΧΕΣ κατσαρές! Που κουρεύτηκαν και αυτές… Το πρόσωπο εδώ, ήταν ο ολίγων ημερών υπουργός της Κύπρου τότε, κ. Μιχάλης Σαρρής, που περιφερόταν από γραφείο σε γραφείο στη Μόσχα και τελικά επέστρεψε άπρακτος και αξιολύπητος.

Τρίτο «καλό», το ότι κατέπεσε στην Ελλάδα, με το «κούρεμα», και ο έτερος λαϊκισμός εκεί, περί «του ηρωικού ΟΧΙ των Κυπρίων», στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά το Eurogroup. Επί μέρες διαβάζαμε στα ελλαδικά ΜΜΕ ότι «πρέπει να τους μιμηθούμε και εμείς», και τελικά εκείνο που έμεινε ήταν η αναδίπλωση μετά από μία εβδομάδα, και μάλιστα με αποτέλεσμα να πάρει ο «Κουρέας της Κύπρου» ακόμα πιο ψιλή μηχανή για το τελικό κούρεμα. Στην Ελλάδα πόκατσαν οι διαδηλώσεις, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι «εδώ δεν ειν' αστεία πια τα πράγματα, θα πάρουν και τις δικές μας καταθέσεις», και μαζεύτηκε.

ΑΣ ευχηθούμε λοιπόν, τη νέα αυτή χρονιά, 2014, ο «Κουρέας της Κύπρου» να μείνει άνεργος και, αν είναι κάτι να μας κόψουν ακόμα, τουλάχιστον να αφήσουν ανέγγιχτα την υγεία μας, την πίστη μας, την ελπίδα και την ανθρωπιά μας. Καλή Χρονιά.

Χρήστος Μιχαηλίδης

______________
Πηγή: www.philenews.com Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014
και συγκεκριμένα στο:
http://www.philenews.com/el-gr/ch-michailidis/1431/178329/prosopo-tou-2013-o-koureas-tis-kyprou


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου