31 Οκτωβρίου 2020

Άθλιος τραμπουκισμός: Κρέμασαν ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Πρωτοφανούς βιαιότητας απεδείχθη η εισβολή κουκουλοφόρων το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Δημήτρη Μπουραντώνη. Σε φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο πρύτανης εμφανίζεται με περασμένη στον λαιμό του μια ταμπέλα, στην οποία αναγράφεται «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Η φωτογραφία η οποία συνοδεύεται από μακροσκελές κείμενο, που υπογράφεται από την «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» η οποία μάλιστα τον ειρωνεύεται γράφοντας: «Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Οι άγνωστοι, 15 κουκουλοφόροι με γάντια, εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη και τον έπιασαν από τον λαιμό εκτοξεύοντας απειλές εναντίον του. Κατόπιν έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους (από κομπιούτερ έως αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για το ίδρυμα). Στελέχη του 
Οικονομικού Πανεπιστημίου έκαναν λόγο για μία από τις βιαιότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών. 


Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία αναφέρει: «Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30, ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προξένησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας. Πριν αποχωρήσουν άσκησαν σωματική βία στον Πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν» Και προσθέτει: «Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του». 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δήλωσή της για τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας. Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δήλωσή του σχετικά με τον προπηλακισμό του πρύτανη τονίζει ότι «Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα ανατριχιάζει από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες». 


Εισαγγελική παρέμβαση. Άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η βιαιότατη επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδες που προσδιορίζονται ως αναρχικοί, που βιαιοπράγησαν εναντίον του και κατέστρεψαν ολοσχερώς την αίθουσα της πρυτανείας. Η εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώθηκε για να διερευνηθεί σε όλη του την έκταση η εν λόγω επίθεση, που προκάλεσε αποτροπιασμό και πολιτική καταδίκη. Τις έρευνες με εισαγγελική εντολή θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να κινηθούν οι διαδικασίες για αδικήματα όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και λοιπά.


Επικήρυξη δραστών. Στη συνέχεια της ημέρας, με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, οι καθηγητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών(ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο προέρχεται ο πρύτανης του Ιδρύματος, εκφράζουν με τον πιο έντονο τρόπο τον αποτροπιασμό τους για τη βεβήλωση του χώρου της πρυτανείας και την επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης. Τονίζουν ότι «οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές». Και καλούν την Ελληνική Πολιτεία, «όπως "τελείωσε", και ορθά, τη φασιστική εγκληματική οργάνωση, να "τελειώσει" και τα σύγχρονα τάγματα εφόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια».

2 σχόλια:

  1. Εξιχνιάστηκε η επίθεση κατά του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την 29η Οκτωβρίου 2020. Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους οκτώ άτομα, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση κλπ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. οι φερόμενοι ως δράστες ήταν γνωστοί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες δράσεις του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και φοιτητές. Ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση δεν προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων αλλά έστειλε κλήσεις σε απολογία στους οκτώ κατηγορούμενους. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποανάπτυκτοι που κρεμάνε ταμπέλες, ταλιμπάν,αντιδημοκτάτες,αυταρχικοί φασίστες, ολοκληρωτικές προθέσεις, επιβολή βίας και υποκρισία για το αντίθετο... +η βλακεία που δεν το αντιλαμβάνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή