12 Νοεμβρίου 2015

Ζαντάρ (Zadar), στην παλιά πόλη

Με τη μουσική των κυμάτων...

Στο Ζαντάρ, στην πόλη της Αδριατικής και λιμάνι της Κροατίας, βόρεια του Σπλιτ, βρεθήκαμε μόνο για λίγες ώρες. 'Ετσι περιορίσαμε την επίσκεψή μας μόνο στην παλιά πόλη που πράγματι έχει ενδιαφέρον.
Η παλαιά πόλη
είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο, η οποία περιβάλλεται από τείχος και είναι πλήρως οικοδομημένη με μικρά δρομάκια και τριόροφα-τετραόροφα κτίρια με την τυπική αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών πόλεων. Διαθέτει καλοδιατηρημένο δίκτυο ρωμαϊκών δρόμων γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και μια σειρά από σπουδαίους καθεδρικούς ναούς του 9ου-12ου αιώνα.

ο ναός του Αγίου Δονάτου

Σημαντικά αξιοθέατα στην παλιά πόλη του Ζαντάρ είναι: ο οκτάγωνος πυργωτός ναός του Αγίου Δονάτου (του 9ου αιώνα) με το εντυπωσιακό καμπαναριό του, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας (9ος-12ος αιώνας) σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό, η Ρωμαϊκή αγορά δίπλα στη πλακόστρωτη πλατεία Ζελένι και πολλές ακόμα εκκλησίες. Υπάρχει και κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό, στην παραλία, τo Θαλάσσιο Μουσικό Όργανο.

 η Ρωμαϊκή αγορά 

η Ρωμαϊκή αγορά και ο ναός του Αγίου Δονάτου

 κάπου στην παλιά πόλη 

 ο ναός της Αγίας Αναστασίας


  κάπου στην παλιά πόλη 

 εκκλησία της Αγίας Μαρίνας

 μια ακόμα εκκλησία

 κάπου στην παραλία της παλιάς πόλης 


Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του Ζαντάρ, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι τo Θαλάσσιο Μουσικό Όργανο, δημιούργημα του Κροάτη αρχιτέκτονα Nikola Bašić, που βρίσκεται στην μύτη σχεδόν της μικρής χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλιά πόλη και το οποίο παράγει ήχους από τον αέρα και τον κυματισμό της θάλασσας. Το εσωτερικό της προκυμαίας είναι «κούφιο» και ο αρχιτέκτονας έχει τοποθετήσει ελάσματα τα οποία με τον αέρα και τα κύματα κινούνται και παράγουν μαγικούς ήχους, που απελευθερώνονται από μεγάλες τρύπες στα σκαλοπάτια του οργάνου! Κάποιοι πιο «πεζοι» λένε ο ήχος που παράγεται μοιάζει με εκείνον που κάνουν οι φάλαινες!. 


Ακούστε τον ήχο, τη μουσική των κυμάτων, από το You Tube (Waterorgan Zadar, Croatia)


Καθώς ο ήλιος δύει στον ορίζοντα, ένα έργο τέχνης που εκτίθεται δημόσια και ονομάζεται «Χαιρετισμός στον ήλιο», φωτίζεται σε αρμονία με τα κύματα της Αδριατικής και των ήχων που παράγονται από το «Θαλάσσιο Όργανο» που αναφέραμε παραπάνω. Και τα δύο έργα τέχνης, δημιουργήθηκαν από τον Κροάτη αρχιτέκτονα Nikola Bašić (2005). Ο ήλιος τροφοδοτεί με ενέργεια το καθημερινό σόου με φώτα, χάρη στα 300 φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί στην προκυμαία. 

 ο Κροάτης αρχιτέκτονας Nikola Bašić και ο «Χαιρετισμός στον ήλιο»

Nikola Bašić: ο «Χαιρετισμός στον ήλιο» 

απέναντι, η καινούργια πόλη

Και λίγο Ιστορία (από τη Βικιπαίδεια): Η πόλη κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Ζαντέρ (Jader). Αργότερα αναφέρεται με το ελληνικό όνομα Ιδάσσα, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια είχε το όνομα Ζαντέρα (Jadera) και αργότερα Ντιαντόρα (Diadora). Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Ζάρα και ήταν η πόλη στην οποία επιτέθηκαν οι Σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας το 1202. Το πρώτο πανεπιστήμιο του Ζαντάρ ιδρύθηκε το 1396, σαν μέρος μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών. 

Κείμενα: Takis Ant
Φωτογραφίες: Takis Ant (εκτός από τρεις προς το τέλος που τις βρήκαμε στο διαδίκτυο)


Σχετικές αναρτήσεις:
Ταξίδια: Dubrovnik το Μαργαριτάρι της Αδριατικής
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Trogir – Τρογκίρ / Croatia
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Mostar, Bosnia and Herzegovina

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες φωτογραφίες! και η μουσική των κυμάτων εντυπωσιακή. Να μια ιδέα και για την Ελλάδα που είναι βουτιγμένη στα κύματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή