1 Απριλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 1.4.2016

(upd) Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το προσφυγικό - τρεις κυβερνητικές διαφοροποιήσεις. Με τρεις διαφοροποιήσεις, δύο από ΣΥΡΙΖΑ και μία από ΑΝΕΛ, ολοκληρώθηκε απόψε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Oι διαφοροποιήσεις αυτές δεν είχαν αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την έγκριση του κρίσιμου νομοσχεδίου, αφού εκτός των άλλων επί της αρχής πέραν των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ άρθρα ψήφισαν και άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Στο 8% η διαφορά Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑΗ ανατροπή του πολιτικού σκηνικού παγιώνεται και η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται σημαντικά και φθάνει στο 8% (24,5% έναντι 16,5%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η οποία διεξήχθη το διήμερο 29 - 30 Μαρτίου.

Εμπόδια στην επαναπροώθηση προσφύγων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τη Δευτέρα (04.04) ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Εμπόδιο στέκονται νομικά και πρακτικά προβλήματα. 


Η μεγάλη έξοδος προσφύγων - μεταναστών από το hot spot της Χίου. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν μαζικά το μεσημέρι της Παρασκευής από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, και μέσω του κεντρικού επαρχιακού δρόμου κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Χίου με στόχο το λιμάνι. Πλέον έχουν συγκεντρωθεί στην αποβάθρα του λιμανιού της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν σε άλλο σημείο, περιμένoντας να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά. 

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένουν οι «53» στην διαφωνία τους με την κυβέρνηση για το προσφυγικό. Προανήγγειλαν πρωτοβουλία κατά της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση για ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Προωθούνται κατασχέσεις θυρίδων. Κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων για τους οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Βγήκαν μαχαίρια σε Ειδομένη και Χίο μεταξύ Σύρων και Αφγανών. Εκρηκτικό το κλίμα και στο λιμάνι του Πειραιά. Καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές - Στόχος της κυβέρνησης να αποσυμφορηθούν οι καταυλισμοί σε 15 ημέρες - Ο Πρωθυπουργός καλεί τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας. 

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για τα κρούσματα βίας στους καταυλισμούς προσφύγων. Για υπαρκτό κίνδυνο πανικού και τραυματισμών στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Προς παράταση η διορία της FIFA στην κυβέρνηση. Η διορία που έδωσε η FIFA στον Σταύρο Κοντονή, για να άρει την απόφασή του σχετικά με την διακοπή του Κυπέλλου, προκειμένου να μην υπάρξουν κυρώσεις στην ΕΠΟ, θα πάρει παράταση μίας εβδομάδας. «Μην κάνεις βήμα πίσω», το μήνυμα Τσίπρα στον υφυπουργό Αθλητισμού. 


Παραίτηση Μπαλτά - Φαμπρ ζητούν καλλιτέχνες με ανοιχτή επιστολή τους. Στόχος τους ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη νέα φυσιογνωμία του φεστιβάλ, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση. 

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα. H Amnesty International κατηγορεί την Τουρκία ότι από τον Ιανουάριο στέλνει συστηματικά πίσω στη Συρία με τη βία πρόσφυγες χωρίς να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Τσεσμέ, Ντικιλί και Κήποι τα σημεία επαναπροωθήσεων.

Ψυχρολουσία Ερντογάν στις ΗΠΑ. Οι αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, για τον ρόλο των Κούρδων στη βόρεια Συρία και τις διώξεις δημοσιογράφων του αντιπολιτευόμενου Τύπου στην Τουρκία, επισκιάζουν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, με Κούρδους διαδηλωτές να τον «καλωσορίζουν». 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου