2 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.5.2016

Σάλος με τα μυστικά έγγραφα της TTIP. Η Greenpeace δημοσιοποιεί μυστικά έγγραφα από τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Στοχεύει στο να αποδειχθούν οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη: Να επιτρέπεται δηλαδή να καλλιεργούνται και να καταναλώνονται γενετικά τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα στο βαθμό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι βλαβερά.

Κρίσιμη εβδομάδα για τη διαπραγμάτευση Την Τρίτη τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία. Πιθανόν την Τετάρτη η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup. 

Κερέ: Θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Την πεποίθησή του ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. 

Αποκαλύφθηκε ο δημιουργός του Βitcoin. Έπειτα από χρόνια διατύπωσης εκτιμήσεων και μυστηρίου, ο άνθρωπος που επινόησε το ψηφιακό νόμισμα bitcoin αποκάλυψε σήμερα την ταυτότητά του στο BBC και στα περιοδικά The Economist και GQ: Πρόκειται για τον αυστραλό επιχειρηματία Κρεγκ Ράιτ.

«Πράσινο φως» με αστερίσκους από την Κομισιόν για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο – Γρίφος η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η εκπλήρωση από την Άγκυρα των κριτηρίων που συνιστούν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Die Welt: Κατάργηση βίζας για την Τουρκία θα προτείνει η Κομισιόν. Περισσότερο χρόνο (μέχρι τα μέσα Ιουνίου) στην Τουρκία, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας σκοπεύει να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένους κύκλους των Βρυξελλών. 

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα.Η πλήρης κάλυψη των κενών στα εξωτερικά σύνορα θα επιτρέψει τυπικά και την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί εκτάκτως στη Ζώνη Σένγκεν. Έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους την παράταση των ελέγχων τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου.


Ασυνόδευτοι ανήλικοι το 1/3 των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. Περίπου 88.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. το 2015 και το 13% από αυτούς ήταν παιδιά μικρότερα των 14 ετών που διέσχισαν ηπείρους μόνα, χωρίς τους γονείς τους, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν με ασφάλεια. 

Κύπρος: Μόνο αν τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα θα απελευθερωθούν οι τουρκικές βίζες
O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μεταξύ των 72 κριτηρίων για απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια περιλαμβάνεται σαφώς και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία.

«Εμπόριο» διδακτορικών στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. Μία ημιπαράνομη βιομηχανία παραγωγής ακαδημαϊκών εργασιών έχει στηθεί στη ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, μπορεί κανείς να αγοράσει έναν διδακτορικό τίτλο για 2.000 ευρώ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Μαζικά «πυρά» στo αντιισλαμικό μανιφέστο του AfD. Δριμεία κριτική στην Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) ασκούν τα παραδοσιακά γερμανικά κόμματα με αφορμή τις αντιισλαμικές κορώνες που ενέταξε το ξενοφοβικό κόμμα στις προγραμματικές του θέσεις. Στον απόηχο του πολύκροτου προγραμματικού συνεδρίου του AfD, πολιτικοί των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) απορρίπτουν εκ νέου το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής πολιτικής συνεργασίας με την Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία. 

Νέες επιθέσεις με τουλάχιστον 13 νεκρούς στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω νέων βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη τη Δευτέρα, στον απόηχο ενός αιματηρού Σαββατοκύριακου όπου περισσότερα από 40 άτομα σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Το νέο κύμα βίας έρχεται τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες πιστοί ταξιδεύουν στην ιρακινή πρωτεύουσα για το ετήσιο προσκύνημα στο μνημείο του ιστορικού ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου