3 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 3.5.2016


(upd) Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν - Βελτιωμένες για την Ελλάδα: Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 2016 (-0,3%), ηπιότερη σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της (-0,7% του ΑΕΠ). Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης (2,7%) το 2017. 
Για την ανεργία προβλέπεται μικρή πτώση -από 24,9% το 2015 στο 24,7% το 2016- και στο 23,6% το 2017. 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Σόιμπλε: Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια. Επιπλέον προσέθεσε ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος. 
 
Moody's: Κίνδυνος για νέα κρίση ρευστότητας. Ως πιστωτικά αρνητική («credit negative») χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ διαβλέπει κίνδυνο ρευστότητας αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας. 

«Στο -7% οι απώλειες στον τζίρο της πασχαλινής αγοράς». Οι απώλειες στον τζίρο της πασχαλινής αγοράς υπολογίζονται σε -7%, ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης. 

Εξι ημέρες για σύγκλιση σε προληπτικά μέτρα και χρέος. Ενα εξαήμερο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, θα ακολουθήσει το διάλειμμα στις επαφές Αθήνας - δανειστών. Το πακέτο προληπτικών μέτρων και η νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο.

Reuters-Κοινοτικός αξιωματούχος: Απίθανη η συμφωνία στο Eurogroup. 
Δεν υπάρχει το αίσθημα της ανάγκης γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου. 

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί η κρίση του καλοκαιριού του 2015. Ο Πιερ Μοσκοβισί έφερε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επάνοδο της εμπιστοσύνης, ζητώντας ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Aντεπίθεση Ντράγκι στην γερμανική κριτική. Περνώντας στην αντεπίθεση, απέναντι στην γερμανική κριτική για τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τόνισε πως τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι αιτία των σημερινών προβλημάτων αλλά αποτέλεσμα της χρόνιας υπερσυσσώρευσης αποταμιεύσεων για την οποία ευθύνεται και η Γερμανία.

«Όχι» της Γαλλίας στη συμφωνία ΤΤΙΡ. Την αντίθεσή της για το σχέδιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ εκφράζει η Γαλλία. Το Παρίσι προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία, εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον. 

Politico: Μητσοτάκης, Ρέντσι και Μακρόν οι πολιτικοί που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ των τριών πολιτικών που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στις εξελίξεις στις χώρες τους αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico Europe. 

Τζ. Πιτέλα: Οι «καρχαρίες» θέλουν να καταδικάσουν σε θάνατο την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα. 

Δύσκολοι καιροί για την ελευθεροτυπία. Παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου και η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για μια ακόμα χρονιά καταγγέλλει δολοφονίες και φυλακίσεις δημοσιογράφων. Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση σε πάρα πολλές χώρες.

Στις 26 Ιουνίου οι νέες εκλογές στην Ισπανία. Για τις 26 Ιουνίου ορίστηκαν οι νέες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, μόλις έξι μήνες μετά την πρόσφατη προσφυγή στις κάλπες, από την οποία δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για συνεργασία. 

Το όνειρο της Λέστερ που έγινε πραγματικότητα!. Πρωταθλήτρια Αγγλίας 2016. Είναι πλέον πραγματικότητα, στις 2 Μαΐου με την ολοκλήρωση της 36ης αγωνιστικής της Premier League η Λέστερ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα Αγγλίας. Φυσικά μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η ομάδα που την περσινή σεζόν σώθηκε από τον υποβιβασμό στις τελευταίες αγωνιστικές μπορεί να μην κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως η Τσέλσι της έκανε το «δώρο» αφού υποχρέωσε σε «γκέλα» την Τότεναμ και έστεψε τις αλεπούδες.

Βενεζουέλα: Δύο εκατ. πολίτες ζητούν αποχώρηση Μαδούρο. H αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέθεσε τη Δευτέρα στις εκλογικές αρχές σχεδόν δύο εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου