14 Μαΐου 2016

Γιατί θριαμβεύει η λαϊκίστικη Ακροδεξιά στην Ευρώπη

Ενώ στην Αυστρία φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ο 45χρονος ακροδεξιός υποψήφιος, Νόρμπερτ Χόφερ του λαϊκίστικου, αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) και στην υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο τα ρατσιστικά κόμματα γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Μια έρευνα του φαινομένου επιχειρεί η Ειρήνη Μητροπούλου σε άρθρο της στο Βήμα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την επιτυχία του FPÖ;» ρωτήσαμε τον δρα Θεοφάνη Εξαδάκτυλο, αναπληρωτή καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

«Οι προεδρικές της Αυστρίας αναδεικνύουν για άλλη μία φορά τα ισχυρά θεμέλια που έχει αποκτήσει η Ακροδεξιά στην Ευρώπη... Η ακροδεξιά παράταξη στην Αυστρία έχει παρελθόν: ήταν το πρώτο σημάδι αναγέννησης ξενοφοβικών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Κατάφερε με έναν καθαρά εθνικολαϊκιστικό λόγο να έρθει από το περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή αναγκάζοντας τα παραδοσιακά κόμματα να ανταποκριθούν στην πολιτική της ατζέντα για να σταματήσουν τις εκροές ψηφοφόρων» τονίζει ο δρ Εξαδάκτυλος. 

«Πράγματι ο εθνικολαϊκισμός της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι επίσης εμφανής με ισχυρή αντιπροσώπευση σε αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τοπικά συμβούλια... Στην πλούσια Δυτική Ευρώπη η αιτία εντοπίζεται στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν κοινωνίες ισότητας, την ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ορισμένων κοινωνικών ομάδων που νιώθουν να απειλούνται από το ξένο στοιχείο. Στην λιγότερο εύπορη Ανατολική Ευρώπη το φαινόμενο εντοπίζεται στην περιορισμένη ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στη μεταβατική περίοδο μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να ξεφύγει από προηγούμενες απολυταρχικές τάσεις» προσθέτει. 

Ιδιαίτερα στην Αυστρία «η επιτυχία της Ακροδεξιάς οφείλεται και στον εγκλωβισμό των δημοκρατικών κομμάτων στην ατζέντα του FPÖ. Η σύμπλευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων με τον πολιτικό λόγο αυτών των κομμάτων συνεισφέρει μόνο στην ανατροφοδότηση της μισαλλοδοξίας, της διαίρεσης και πόλωσης της κοινωνίας και της θυματοποίησης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και αντιτίθεται στην ιδέα της ανοικτής κοινωνίας που πρεσβεύει η Ευρώπη» καταλήγει ο δρ Εξαδάκτυλος.

Αντίθετα, λόγω του ιστορικά επώδυνου κομμουνιστικού παρελθόντος, η Πολωνία είναι σταθερά φιλοαμερικανική αναζητώντας προστασία από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπάρχει όμως κοινό έδαφος: όλα αυτά τα κόμματα είναι αντι-μουσουλμανικά, αντι-μεταναστευτικά, αντι-ευρωπαϊκά, λαϊκίστικα και πάνω απ' όλα εθνικιστικά. 

Οι ειδικοί λένε ότι, αν τα δημοκρατικά κόμματα εξουσίας, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες, δεν αναπτύξουν πειστικό πρόγραμμα για το πώς θα βγει η Ευρώπη από την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση της, η Ακροδεξιά θα έχει όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

«Παντού οι λαϊκιστές της Ακρας Δεξιάς χαϊδεύουν τον φόβο για τον "εξισλαμισμό" της Ευρώπης. Λένε ότι τα κόμματα του κατεστημένου που κυβερνάνε ή είναι πολύ αδύναμα να αντιδράσουν ή, χειρότερα, είναι συνένοχα υποστηρίζοντας άνευ όρων την πολυπολιτισμικότητα, τα ανοιχτά σύνορα και την πολιτική ορθότητα. Και φωνάζουν ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να πολεμήσουν επειγόντως για την εθνική, την πολιτισμική και την οικονομική επιβίωσή τους» μας είπε ο Μάθιου Γκούντγουιν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και ειδικός στον ακροδεξιό εξτρεμισμό. 

Πηγή: www.tovima.gr 

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις:
O Τραμπ, η Λεπέν και η «μόδα» του εθνικισμού
Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου