15 Μαΐου 2016

Περνώντας τα σύνορα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Ingo Dünnebier

Δύο φωτογραφικές ενότητες, οι οποίες προέκυψαν σε διαφορετικές περιόδους, συνθέτουν την ατομική έκθεση του Γερμανού φωτογράφου Ingo Dünnebier*, με τίτλο «Crossing borders», η οποία, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, παρουσιάζεται στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, στη Θεσσαλονίκη. 

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων. Η σειρά «Silent waters» είναι μια διαδοχή εικόνων με διαλογιστικό χαρακτήρα και δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2015. Οι λήψεις έγιναν στο βόρειο Αιγαίο, την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών εισροών, όταν οι άνθρωποι αυτοί πάλευαν σε αυτά τα νερά για τη ζωή τους. Εξάλλου, το νερό είναι το στοιχείο που συνδέει τη Μυτιλήνη με την Κω, αλλά και με τη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα, θέτοντας ένα τοπικό φαινόμενο σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο. 


Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από την προγενέστερη σειρά φωτογραφιών, με τίτλο «Fire crossing border», η οποία καταγράφει τη δραματική πορεία μιας πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο απομονωμένο Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών. H διασυνοριακή εξάπλωση της φωτιάς μέσα στη γαλήνη της προστατευόμενης περιοχής αποτελεί, πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες, την αφορμή, αλλά και την αναπόφευκτη ανάγκη επικοινωνίας των γειτονικών χωρών. Με μια συμβολική ανάγνωση, η φωτιά αυτή αγνοεί ή ακυρώνει τα σύνορα, ξεσκεπάζοντάς τα ως τεχνητά κατασκευάσματα και εκθέτοντάς τα ως θεωρητικά μοντέλα. 



Σε αντίθεση με την ποιητική διάσταση των μεμονωμένων φωτογραφιών, η έκθεση, ως σύνολο, οδηγεί προς μια πιο σύνθετη κατεύθυνση. 

* Ingo Dünnebier: Γεννημένος στην Ιένα και μεγαλωμένος στο Κάσελ της Γερμανίας, σπούδασε φωτογραφία και οπτικοακουστικά μέσα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολωνίας. Το 1987, μετέβη στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 μέχρι σήμερα, καταγράφει καταστάσεις της καθημερινότητας και το σύγχρονο τοπίο.

Πληροφορίες: 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου. 
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου: Π. Π. Γερμανού 5 - Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 275985.

Πηγές: www.zinaathanassiadou.com
www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου