17 Μαΐου 2016

Καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο

Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει στις μέρες μας το Διαδίκτυο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ετσι, τα social media κατά καιρούς γεμίζουν με εντυπωσιακές ανακριβείς "ειδήσεις" που συνοδεύονται από παρποιημένες "φωτογραφίες", οι οποίες στοιχειώνουν τους "τοίχους" του Facebook και τις σελίδες των blogs και των sites δημιουργώντας μαζικές αντιδράσεις με στόχο συνήθως την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Εξάλλου ξέρουν ότι ο έλεγχος της πολιτείας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, απλά δεν υπάρχει. Και δυστυχώς, από τους επισκέπτες ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στον κόπο να αξιολογήσουν και να διασταυρώσουν την "είδηση" που έντεχνα τους σερβίρεται. 

Όμως, κάτι αρχίζει να κινήται. Η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax, απάτης του Διαδικτύου, είναι γεγονός. Διαβάζω στην Καθημερινή ότι: 
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε –ερήμην– δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. 
Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάιτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει. Κορμό της αποτελεί η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο»
Το δημοσίευμα ξεσήκωσε και τους ειδικούς φορείς, με τελευταία την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ. Σε αυτήν σημειώνεται ότι το ανώνυμο αυτό δημοσίευμα «βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας», ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς. 

Ίσως λοιπόν, με την παραπάνω απόφαση της δικαιοσύνης, να έγινε μια καλή αρχή. 

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις: 
Το Αφηρημένο Blog: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του share 
Το Αφηρημένο Blog: Μας ψεκάζουν; ...και άλλες θεωρίες συνωμοσίας






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Εχουμε πλημμυρίσει από παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικης δικτύωσης, καιρός ηταν να πέσει και καμια καμπάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή