11 Μαΐου 2016

Δαμόκλειος Σπάθη

Αριστερά: Δαμόκλειος σπάθη, πίνακας του Ρίτσαρντ Γουέστολ (1812). 

Με αφορμή κάποιες αναφορές στη Δαμόκλειο Σπάθη που έγιναν αυτές τις μέρες όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στον αυτόματο "κόφτη" δαπανών στο Eurogroup. Η ιστορία της Δαμόκλειου Σπάθης στη συνέχεια: 

Μία ημέρα ο Διονύσιος (τύραννος των Συρακουσών της Σικελίας τον 4ο αιώνα π.Χ) προσεγγίζοντας τον Δαμοκλή, τον δουλοπρεπή αυλικό και κόλακά του, τον ρώτησε αν ήθελε ο ίδιος να πάρει τη θέση του απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια του άρχοντα αλλά μόνο για μία ημέρα. 
Ο Δαμοκλής δέχθηκε με χαρά αυτήν την απρόσμενη πρόσκληση, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια. Με διαταγή του ίδιου του Διονυσίου του φόρεσαν τη βασιλική ενδυμασία και τον συνόδευσαν στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. 
Ο Δαμοκλής απολάμβανε τη βασιλική μεταχείριση περιεργαζόμενος το χώρο γύρω του, όταν παρατήρησε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί το οποίο συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.
Όταν ο Δαμοκλής εξέφρασε την απορία του σχετικά με το σπαθί στον Διονύσιο εκείνος του απάντησε: "Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά". 
Ο Δαμοκλής όταν άκουσε την εξήγηση του Διονυσίου, πανικοβλήθηκε, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα συγκριτικά με αυτό που πίστευε. Για αυτό το λόγο άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα αδιαφορώντας για τα μεγαλεία τις αξιώσεις και τις τιμές και ζήτησε να μεταφερθεί στη παλαιά ταπεινή του θέση.

Η φράση Δαμόκλειος Σπάθη
 χρησιμοποιείται πλέον συμβολικά για να δηλώσει είτε μία επικείμενη μεγάλη καταστροφή, είτε την απειλή τιμωρίας μεγάλου μεγέθους. Η φράση χαρακτηρίζει τον συνεχή φοβερό και θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τον άνθρωπο κάθε στιγμή, όταν αυτός θέτει ως προτεραιότητα της ζωής του την προσωπική ευημερία, τη ματαιοδοξία και τον υλισμό. 

Πηγή: el.wikipedia.org 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου