7 Μαΐου 2016

Θριάμβευσε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος στο Λονδίνο

Mε μεγάλη πλειοψηφία εκλέχθηκε δήμαρχος στο Λονδίνο ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν. Πρόκειται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εφαρμογή του θεσμού του δημάρχου Λονδίνου το 2000. Ο υποψήφιος με το κόμμα των Εργατικών Σαντίκ Καν εξασφάλισε το 56.8%. Τον γιο πακιστανού μετανάστη, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Μπλερ και Μπράουν επέλεξαν πάνω από 1.3 εκατ. ψηφοφόροι της πιο πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπου ένας στους 10 κατοίκους είναι μουσουλμάνος, το 35% του πληθυσμού της γεννήθηκε στο εξωτερικό και μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες.

Είναι μια εντελώς προσωπική νίκη του Σαντίκ Καν, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σφοδρής αρνητικής καμπάνιας από τον αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ αλλά και τον κίτρινο Τύπο, που συστηματικά τον λοιδόρησαν για την καταγωγή, το θρήσκευμα και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με ισλαμιστές. Αποδείχθηκε ότι οι ανοίκειες επιθέσεις στον Σαντίκ Καν, ακόμη κι από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον συντηρητικό υποψήφιο και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα του Καν.

Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προσωπική νίκη του Σαντίκ Καν επειδή αυτή η εκστρατεία είχε περισσότερο ταξικό και πολύ λιγότερο κομματικό χαρακτήρα. Ο νέος δήμαρχος έχει προ πολλού πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν και ήταν ο πρώτος που καταδίκασε τα εκτεταμένα κρούσματα αντισημιτισμού στην αριστερά των Εργατικών. Απαίτησε μάλιστα την οριστική διαγραφή του πρώην δημάρχου Κεν Λίβινγκστον μετά τα απαράδεκτα σχόλια περί «Σιωνιστή Χίτλερ», καθώς και όλων των αντισημιτών της άκρας αριστεράς, που μετανάστευσαν στους Εργατικούς μετά την εκλογή του Κόρμπιν.

Το έργο του Σαντίκ Καν θα είναι δύσκολο λόγω των έντονων προβλημάτων του Λονδίνου, κυρίως της φούσκας των ακινήτων, που έχει αποκλείσει τους νέους από την αγορά κατοικίας.

Πηγή: http://dw.com/p/1IjaO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου