8 Μαΐου 2016

Bloomberg: Έρχεται 4ο μνημόνιο ύψους 5,2 δισ. ευρώ

Προσχέδιο νέου Μνημονίου για το 2018, που διέρρευσε από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, και το οποίο προτίθεται να υπογράψει η κυβέρνηση αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg. Περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο*, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το Ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται** ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2018 αποτελείται από 1% του ΑΕΠ μέσω μιας μεγάλης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, 1% του ΑΕΠ από τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και άνω του 0,2% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ, 0,2% από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, και το υπόλοιπο 0,6% από άλλα μέτρα, κυρίως στους τομείς των οχημάτων, των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Ειδικότερα το έγγραφο της Κομισιόν σύμφωνα με το Bloomberg μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
  • Η Ελλάδα "θα απελευθερώσει άμεσα την πώληση όλων των εξυπηρετούμενων και μη δανείων με τη μόνη προσωρινή εξαίρεση, την πώληση των (μη εξυπηρετούμενων) δανείων για κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, για τις οποίες η απελευθέρωση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018”.
  • Η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφωνούν στην προσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του πετρελαίου ντήζελ για μεταφορές και θέρμανση, υγραέριο, κηροζίνη και φυσικό αέριο.
  • Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό, καθιερώνεται νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τον καφέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εισάγεται νέος φόρος πληρότητας στα ξενοδοχεία. 

"Αυτό το πακέτο των μέτρων θα θεσπιστούν μέσω νομοθετικών πράξεων και μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2016 ως προαπαιτούμενη δράση (prior action)”, για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, αναφέρει το draft document. 

Πηγές:
www.skai.gr
** 
www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου