12 Νοεμβρίου 2016

Η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μαζί με τo Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Karel Bartak.

«Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό. 


Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

«Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα» κατέληξε ο επίτροπος Νάβρατσις.


«Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, συγχαίροντας την νικήτρια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

«Η δουλειά τώρα αρχίζει. Πρέπει όλοι μαζί, δημοτική Αρχή και πολίτες, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υποχρέωσης που αναλάβαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς. 


Η πρόταση της Ελευσίνας είχε τίτλο «Μετάβαση στην Euphoria». Εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ελληνικές πόλεις που είχαν προκριθεί ήταν η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου