15 Νοεμβρίου 2016

Δεκα επτα χρόνια πριν, ο Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα. Η αμέσως προηγούμενη, δεκαεπτά χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1999, ήταν η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. Τότε στην Ελλάδα ΠτΔ ήταν ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και πρωθυπουργός ο Κώστας Σιμήτης. 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά οι Μπιλ Κλίντον και Κων. Στεφανόπουλος  

Φυσικά και τότε υπήρξαν αντιδράσεις, διαδηλώσεις, επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας και όλα τα σχετικά. Κάποια στιγμιότυπα στη συνέχεια: 

Στις 17 Νοεμβρίου του 1999 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Από την άφιξή του στο αεροδρόμιο ρου Ελληνικού: 

Από τη συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον ΠτΔ ο Κων Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σιμήτη: 

Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές είχαν απαγορεύσει στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία και καθώς ο πρώτος «σταθμός» του Μπιλ Κλίντον μετά την άφιξή του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, η βασ. Σοφίας ήταν αποκλεισμένη. 'Ομως την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος προσγειώνονταν, στο κέντρο της πρωτεύουσας ξεσπούσαν σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα να γίνουν εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις: 

Video: epeisodia - o clinton stin athina 1999 

Το μπλοκ του Συνασπισμού στη διαδήλωση. Διακρίνονται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος, ο Φώτης Κουβέλης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Πέτρος Κουναλάκης:

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής πολιτικών νεολαίων έδωσαν συνέντευξη για τα επεισόδια και τις συλλήψεις, από όπου και η παρακάτω φωτογραφία. Σε αυτήν διακρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας, γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού τότε, καθώς και ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της ΚΝΕ:

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές που τότε ήταν και είχαν άλλες θέσεις...

Πηγές: Στοιχεία από το διαδίκτυο και κυρίως από το m.eirinika.gr, το youtube.com κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου