14 Νοεμβρίου 2016

Τζον Πόλσον: «Πιστεύουμε στο μέλλον των ελληνικών τραπεζών»

Μήνυμα ότι «είμαστε εδώ για να μείνουμε», καθώς «πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», στέλνει σήμερα με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της χώρας, ο κ. Πόλσον εκτιμά ότι η συνταγή τής επιτυχίας έγκειται στη μείωση των φόρων και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρεί ότι θα σημειωνόταν έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας. 

Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του στη συνέχεια:

– Εχετε επενδύσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα. Πώς εκτιμάτε την ώς τώρα πορεία των επενδύσεων αυτών; Θα παραμείνετε ενεργός στην ελληνική αγορά;

– Οι επενδύσεις μας ήταν κυρίως στον τραπεζικό τομέα, συγκεκριμένα στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχουμε εισφέρει κεφάλαια για να συμβάλουμε ώστε να επανέλθουν οι τράπεζες σε υγιή κατάσταση. Εχουμε επιμείνει σε αυτές τις επενδύσεις και έχουμε παράσχει οικονομική στήριξη σε ένα δύσκολο και μεταβλητό περιβάλλον, όταν πολλοί άλλοι επενδυτές επέλεξαν να μείνουν μακριά ή υιοθέτησαν μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση. Πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οπότε είμαστε εδώ για να μείνουμε.

– Ως ξένος επενδυτής, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που βλέπετε στη χώρα σε αυτή τη συγκυρία; Ποια είναι τα πιθανά οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι και τα εμπόδια;

– Παρ’ όλες τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της, που είναι εργατικοί, ανθεκτικοί και διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα. Αν εφαρμοστούν οι σωστές μεταρρυθμίσεις, τότε οι επενδυτές θα φέρουν περισσότερα κεφάλαια και το έθνος θα μπορέσει ξανά να βρεθεί σε κατάσταση ευημερίας. Ο κίνδυνος είναι ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν και η οικονομία θα παραμείνει σε τέλμα, κάτι που θα ήταν κακό τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους επενδυτές.

– Τι χρειάζεται να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα; Το βλέπετε να συμβαίνει σύντομα; 

– Εχουμε δει επανειλημμένως ανά τον κόσμο την ίδια συνταγή να πετυχαίνει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου: τη μείωση των φόρων και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αν η Ελλάδα ακολουθούσε αυτή τη συνταγή, τότε θα σημειωνόταν και σε αυτή τη χώρα μία έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα καθησυχάζονταν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να παράξει συνεπή και παρατεταμένη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης. Αυτό θα γεννούσε έναν ενάρετο κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου και ακόμα περισσότερων επενδύσεων. Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ελλάδα θα επιλέξουν να εφαρμόσουν πολιτικές που ευνοούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. 

Στο τι πρέπει να γίνει "ώστε οι τράπεζες να βρεθούν εκτός κινδύνου" αναφέρεται ο κ. Πόλσον στη συνέχεια, λέγοντας μεταξύ άλλων: 

– Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε κάποια πράγματα να συμβαίνουν ώστε οι τράπεζες να βρεθούν πλέον εκτός κινδύνου. Πρώτον, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων, θα αυξήσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και θα διευκολύνει, συνεπώς, τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με τρόπο που να μην απαιτεί νέες ενέσεις κεφαλαίων. Δεύτερον, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες, συνεπώς ο ελληνικός λαός έχει άμεσο συμφέρον να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις αυτές είναι προστατευμένες και ότι η κρατική βοήθεια θα αποζημιωθεί. Ο διορισμός των καλύτερων managers στις τράπεζες θα έπρεπε να είναι στόχος του ελληνικού κράτους όσο είναι και δικός μας. 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη στο:
Τζ. Πόλσον: Πιστεύουμε στο μέλλον των ελληνικών τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου