14 Νοεμβρίου 2016

Εικόνες «βιβλικής καταστροφής» στη Νέα Ζηλανδία από τον σεισμό

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι έκανε λόγο για σκηνές «βιβλικής καταστροφής» γύρω από την τουριστική πόλη Καϊκούρα, ενώ η αστυνομία επιβεβαιώνει δύο νεκρούς,
καθώς τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νησιωτική χώρα, τη νύχτα της Κυριακής μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές προσπαθούν ν' αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης προς την Καϊκούρα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Νότιας Νήσου, της Νέας Ζηλανδίας. 


Οι δρόμοι προς την πόλη έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που έγιναν, μετά τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών. Οι αρχές είχαν αρχικά εκδώσει προειδοποίηση στους κατοίκους για την πιθανότητα ενός τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων, αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράιστσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.


Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους, «Ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι (να έχει συμβεί) στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα (επιδιόρθωσης) οδών και δομών». 


Ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς από τους σεισμούς που έπληξαν τη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο «Radio New Zealand». Το φράγμα βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. «Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως», μεταδίδει το αναφερόμενο ραδιόφωνο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. 


Το οικονομικό ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται ότι «θα είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή. 

Πηγές: κείμενα από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Φωτογραφίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου