13 Νοεμβρίου 2016

Τα γκράφιτι κατακτούν την Καμπούλ

Street-Art στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Οι αφγανοί καλλιτέχνες αναζητούν τους τοίχους των πλουσίων και των ισχυρών για να ζωγραφίσουν. Όπως και ο εμπνευστής τους από την Αγγλία, ο καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy, θέλουν να μεταδώσουν ένα πολιτικό μήνυμα.
Οι εικόνες τους προβάλλουν τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μετά από τέσσερις δεκαετίες πολέμου. Κείμενα και εικόνες από τη Deutsche Welle.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν γκράφιτι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. "Μόλις εξηγούσαμε στους ανθρώπους τι κάναμε, ήταν πολύ ενθουσιασμένοι" λέει ο Ομαΐντ Σαριφί, ένας από τους καλλιτέχνες της ομάδας που φέρει το όνομα Artlords. 

Εξουσία, διαφθορά και ψέματα. Πολλά έργα απεικονίζουν τεράστια μάτια που κοιτούν τους περαστικούς. Κάποια συνοδεύονται και από σχόλια: "Η διαφθορά δεν κρύβεται, ούτε από τα μάτια του θεού ούτε από τον λαό" γράφουν κάπου. Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία το Αφγανιστάν ανήκει στις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. 

Σαφή μηνύματα. "Μπαμπά, πού βρήκες τα χρήματα για το αυτοκίνητο;" ρωτά αυτό το αγόρι. "Στόχος μας είναι να ενισχύουμε τις αμφιβολίες και να ενθαρρύνουμε τους Αφγανούς να θέτουν ερωτήματα", εξηγεί ο Σαριφί. Το πρώτο τους γκράφιτι το σχεδιάσαν οι Artlord στους τοίχους του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί εκταμιεύονται χρήματα για εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν υπάρχουν και που καταλήγουν στις τσέπες υπαλλήλων. 

Φυγή από το Αφγανιστάν. Ένας στους πέντε πρόσφυγες που έφτασε το 2015 στην Ευρώπη ερχόταν από το Αφγανιστάν. Μετά την απόσυρση των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας από τη χώρα το 2014 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Έκτοτε οι Ταλιμπάν κατέχουν και πάλι κάποια τμήματα της χώρας.

Δούναι και λαβείν με τη Δύση. Η ΕΕ και η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψαν τον Οκτώβριο συμφωνία για επαναπροώθηση προσφύγων. Το Αφγανιστάν είναι πλέον υποχρεωμένο να παίρνει πίσω έναν αριθμό των προσφύγων. Σε αντάλλαγμα τα δυτικά κράτη θα διαθέσουν στη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δις ευρώ για ανάπτυξη. 


Η παρακμή της οικονομίας. Η οικονομία του Αφγανιστάν αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά λόγω των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Μετά την αποχώρησή τους εξαφανίστηκαν οι δουλειές που απευθύνονταν στους ξένους στρατιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η αφγανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2015 μόλις κατά 1,5%. 

Τα βάρη της εκπαίδευσης. Ο αριθμός των αναλφάβητων στο Αφγανιστάν είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNESCO μόνο ένας στους τρεις Αφγανούς μπορεί να γράψει και να διαβάσει. Σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους, σχολικά βιβλία και κτίρια.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου