15 Νοεμβρίου 2016

Τι είπε ο Ομπάμα στην Αθήνα

Είπε, όλα ή σχεδόν όλα όσα θα θέλαμε από αυτόν να ακούσουμε, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα. Σε μας εναπόκειται, χωρίς τις συνήθεις παλινωδίες, να τα αξιοποιήσουμε.

Ιδιαίτερα για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελάφρυνσης του χρέους ο Αμερικανός ηγέτης επισήμανε ότι θα παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να την στηρίξουν. Αλλά και οι επενδυτές πρέπει να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία η οποία, με σωστή διαχείριση και αφού υλοποιηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητά της και θα εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, όπως ανέφερε. Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως την ελάφρυνση του χρέους, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ) όταν ήταν απαραίτητες» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε. Και αναφερόμενος στην ανάπτυξη σημείωσε ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα». Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, σημείωσε. 


Για την ελάφρυνση του χρέους ο Μπαράκ Ομπάμα αρκέστηκε στον καλό του λόγο. «Θα προτρέψω τους δανειστές να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος» είπε κάποια στιγμή. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
 

Είναι προφανές ότι το κλειδί της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο Βερολίνο. Το καλύτερο που θα μπορούσε στη συνέχεια να κάνει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είναι να μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης της ελάφρυνσης (τώρα και όχι μετά τις Γερμανικές εκλογές) του χρέους στην Αγκελα Μέρκελ την Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία.

Εξήρε επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα, τον ανθρωπισμό που επέδειξαν οι Ελληνες στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν παρότι βιώνουν μια βαθιά οικονομική κρίση στο πλαίσιο της οποίας η χώρα έχει απολέσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, tovima.gr 

Σχετική ανάρτηση: Στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου