4 Νοεμβρίου 2016

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά όχι επενδύσεις!

Κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μιλάνε πλέον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά επενδύσεις δεν γίνονται, το αντίθετο μαλιστα. Έτσι, η από πολλούς αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας καθυστερεί και η ανάπτυξη για μια ακόμη φορά φαίνεται να απομακρύνεται. Τι φταίει; 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο της Αθήνας «Εταίροι για την Ανάπτυξη», παρότι θέλησε να πείσει ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη» σημείωσε ότι: «Χρειάζονται τομές. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται όμως και στρατηγική, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος». Την ίδια στιγμή ο υπουργός του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σταματούσε εκ νέου την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός!


Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνιζε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα». Ας το κάνει λοιπόν! Σχεδόν δυο χρόνια κυβερνά! 

«Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω, όλους και όλες να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά. Και να σας καλέσω να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που τώρα συντελείται...» είπε επίσης ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του. Όμως οι επενδυτές δεν αρκούνται στα λόγια, πράξεις περιμένουν να δουν. 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Πέμπτη στην Ευρω-αραβική Σύνοδο επεσήμανε: «Η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς το επιχειρείν και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικότερα για όσους θα επενδύσουν νωρίς στην ελληνική οικονομία». Υπογράμισσε δε τους βασικούς λόγους για τους οποίους «τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία». 


Μίλησε επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τη "σταδιακή υποχώρηση της αβεβαιότητας", τη "σταθεροποίηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα" και την αναμενόμενη μεσοπρόθεσμα "επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και εν τέλει την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων", την "αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων", παράγοντες που θα συμβάλουν "στη μείωση του κόστους δανεισμού και θα διευρύνουν σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, με θετικές επιδράσεις στη χρηματοδότηση, άρα και στις αναπτυξιακές επιδόσεις, της ελληνικής οικονομίας".

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο κ. Στουρνάρας «Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο, αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημά του για εκλογές, εξηγώντας ότι «η ΝΔ επιμένει για εκλογές, όχι από υπέρμετρη προσωπική φιλοδοξία, αλλά γιατί η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μία νέα, αποφασισμένη, αποτελεσματική κυβέρνηση με σθένος», στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βιώνει μία παρατεταμένη κρίση, ωστόσο η δυναμική της οικονομίας είναι πραγματική. 


Άσκησε, δε, κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως παρότι η Ελλάδα διαθέτει επενδυτικές δυνατότητες αυτές παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητες, ενώ ο χρόνος τρέχει. «Λείπει μία κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις που θα μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των εσωτερικών συνιστωσών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Η σημερινή κυβερνήση, ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο δεσμεύει μέχρι το 2018 τις κυβερνητικές επιλογές. Η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος μείγμα πολιτικής, αυξάνει τους φόρους αντί να περιορίσει τις δαπάνες. Η Ελλάδα βυθίστηκε αναίτια σε νέο κύκλο ύφεσης. Η ανάκαμψη που είχε αρχίσει στο τέλος του 2014 διεκόπη βίαια, οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 στοίχισαν 21 δισ. ευρώ χαμένο ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πέρα από το υφιστάμενο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. 
Μητσοτάκης. 

Πηγές: Με στοιχεία από avgi.gr, kathimerini.gr, bankofgreece.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου