3 Νοεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας μιλά για ανάπτυξη και ο Σκουρλέτης σταματά επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη... μια ανάπτυξη, που θα έχει μόνιμα και όχι ευκαιριακά χαρακτηριστικά» είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Ευρω-αραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη». Και κάλεσε του συμμετέχοντες, ευρωπαίους και άραβες, να επενδύσουν στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σταματά, εκ νέου, επένδυση της Ελληνικός Χρυσός! Μια ακόμη αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων στη χώρα του παραλόγου! Ειδικότερα: 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του, στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο της Αθήνας «Εταίροι για την Ανάπτυξη», τόνισε σήμερα τη σημασία του γεγονότος ότι η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Βήμα-βήμα, με δυσκολίες, αλλά βήμα-βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η διαφαινόμενη ανάκαμψη, που όλοι προβλέπουν ότι την επόμενη χρονιά θα έρθει με υψηλούς ρυθμούς, να είναι μια ανάκαμψη, μια ανάπτυξη, που θα έχει μόνιμα και όχι ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Με σημαντικότερο στόχο την ανάκτηση της εργασίας, τη σταθερή δηλαδή αποκλιμάκωση της υψηλής ανεργίας. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα»

«Tο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τούτες τις ώρες είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας, που, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σχεδόν σταματημένη, παραλυμένη. Και να ξαναμπεί μπροστά, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς τις παθογένειες, τις δυσλειτουργίες και τις αδυναμίες του παρελθόντος… Χρειάζονται, λοιπόν, τομές. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται όμως και στρατηγική, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος»

«Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω, όλους και όλες να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά. Και να σας καλέσω να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που τώρα συντελείται προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας. Η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών και η γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Και θα παραμείνει. Πλέον μπορεί να είναι και η γέφυρα της οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας. Σας καλούμε να το πράξετε και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι αμοιβαία επωφελή και για την Ελλάδα και για τον αραβικό κόσμο και για τις επιχειρήσεις σας. Κυρίως όμως θα είναι επωφελή για το μεγάλο όραμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή μας»

Ο Πάνος Σκουρλέτης σταματά, εκ νέου, επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

Απορρίφθηκε σήμερα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η εταιρία Ελληνικός Χρυσός και αφορούσε στη μονάδα της Μεταλλουργίας Χρυσού. 

Με την αίτηση η εταιρεία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, η οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 και προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος Μαντέμ Λάκκου.

Η εταιρία μεταξύ άλλων προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ αντίθετα στην απορριπτική του υπουργού τονίζεται ότι «εκδόθηκε ακριβώς σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ».

Πηγές της εταιρείες σχολίαζαν ότι η κίνηση του Υπουργού Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να εντάσσεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει και του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πιο δραστικές αντιδράσεις από την πλευρά των καναδών μετόχων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει, εντός δύο μηνών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχει συμβεί ήδη 16 φορές, με τις σχετικές αποφάσεις να δικαιώνουν την πλευρά της επιχείρησης. 

Και μια "ερώτηση": 
Ειλικρινά πιστεύει ο κ Τσίπρας ότι οι ενέργειες του υπουργού του βοηθούν στην επιστροφή της ανάπτυξης; μιας ανάπτυξης που θα έχει μόνιμα και όχι ευκαιριακά χαρακτηριστικά;

Takis Ant / afirimeno.com 
Με στοιχεία από www.avgi.gr (ομιλία πρωθυπουργού) και www.kathimerini.gr (Π Σκουρλέτης - Ελληνικός Χρυσός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου