9 Νοεμβρίου 2016

Στον Λευκό Οικο ο Ντόναλντ Τραμπ

(upd) Δραματική ανατροπή σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θα είναι ο επόμενος, ο 45ος, πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το CNN, εξασφαλίζει 288 εκλέκτορες (πάνω από το όριο των 270 που απαιτούνται για τη νίκη) και το 48% των ψήφων, έναντι 47,2 % της Χίλαρι Κλίντον.

Ηδη η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον συνεχάρη για την νίκη του. «Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μας συνεχάρη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος με τη σειρά του έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του για τη σκληρή προεκλογική της μάχη. 


«Είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι ώρα να είμαστε ενωμένοι... «Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Θέλω να υπηρετήσω τον λαό» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. «Επείγει ο στόχος ανοικοδόμησης του έθνους. Εχουμε τρομερό δυναμικό αναξιοποίητο. Κάθε Αμερικανός θα μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο του. Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι... Εχουμε σπουδαίο πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογική του νίκη. Ήταν μια συνέχεια του πετυχημένου, όπως αποδείχθηκε, προεκλογικού του συνθήματος «Make America Great Again!».

Επίσης και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα. Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική. 

Χάρτης ΗΠΑ: Που επικρατεί μέχρι στιγμής κάθε υποψήφιος

Νωρίτερα γραφαμε: Δραματική ανατροπή σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές και συμφωνά με όλες τις ενδείξεις ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς σε αρκετές καθοριστικές πολιτείες η διαφορά ήταν οριακή, αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής. Επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αμφίρροπες πολιτείες και μέχρι στιγμής έχει 266 εκλέκτορες (από του 270 που απαιτούνται για τη νίκη), έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Η αυξανόμενη πιθανότητα να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Λευκό Οίκο συγκλονίζει συθέμελα τις παγκόσμιες αγορές καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι δημογραφικές ομάδες που στήριξαν τον Τραμπ. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου. Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος. Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια. 

Πηγή: Με στοιχεία από twitter.com, kathimerini.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου