9 Νοεμβρίου 2016

Τραμπ: Η δύναμη του λαϊκισμού

"Το καλό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι τόσο μεγάλη χώρα και το πολιτικό της σύστημα είναι τόσο σύνθετο, που δύσκολα εφαρμόζονται οι ριζοσπαστικές αλλαγές, σαν αυτές που αφρόνως εκστόμιζε στην προεκλογική του εκστρατεία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις αλλαγές προς την προοδευτική κατεύθυνση" σημειώνει ο Πάσχος Μανδραβέλης σε μια άμεση ανάλυση, του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ και της νίκης του Τραμπ, που επιχειρεί στην kathimerini.gr. 

Και στη συνέχεια ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: 

"Το μεγάλο όπλο των λαϊκιστών είναι ότι απλοποιούν την σύνθετη πραγματικότητα σε συνθήματα κατανοητά από τον μέσο άνθρωπο. Όπως έγραψε ο αυστριακός συγγραφέας Καρλ Κράους «το μυστικό ενός δημαγωγού είναι να κατεβάσει τον εαυτό του στο επίπεδο της ανοησίας του κοινού του, ώστε να πιστέψουν ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο αυτός». Αυτό λειτουργεί απείρως καλύτερα όταν ο δημαγωγός ήδη βρίσκεται στο επίπεδο της ανοησίας των μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ. Αυτό που υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και επανέλαβε στην πρωινή επινίκια ομιλία του είναι: «αυτό θέλω να κάνω για την χώρα. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχω μάθει καλά αυτή τη χώρα. Τεράστιες δυνατότητες. Θα είναι ένα όμορφο πράγμα... Η Αμερική δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από το κάλλιστο.

Πρέπει να ανακτήσουμε την μοίρα της χώρας μας και να κάνουμε μεγάλα και τολμηρά όνειρα... Μέσα σε δέκα λεπτά είπε εικοσι δύο φορές την λέξη «Great» κι άλλες τόσες τις λέξεις «amazing», «best», «beautiful» κ.λπ. Όσο για την εξωτερική πολιτική το μήνυμα ήταν εξίσου απλοϊκό: «Θέλω να πω στην παγκόσμια κοινότητα ότι ενώ θα βάζουμε πάντα πρώτα τα αμερικανικά συμφέροντα θα συναλλασσόμαστε δίκαια με όλους», λες και οι προηγούμενοι έβαζαν τα συμφέροντα της Ζιμπάμπουε πρώτα, ή θα έλεγαν ότι αδικούν το υπόλοιπο κόσμο.

Η μεγάλη δύναμη του λαϊκισμού είναι ότι κάνει τα πράγματα λιανά που τα κατανοεί ακόμη και ο αγρότης της Νεμπράσκα. Αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία μετά την νίκη. Η σύνθετη πραγματικότητα πάντα βρίσκει τρόπο να εκδικηθεί· είτε αυτόν που την απλοποιεί σε βαθμό κατακρεούργησης της (όπως έγινε στην δική μας περίπτωση με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), είτε δυστυχώς ολόκληρη την υφήλιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τζορτζ Τζούνιορ Μπους και φοβόμαστε ότι θα γίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με τον Ντόναλντ Τραμπ". 


Πηγή: www.kathimerini.gr 9.11.2016 
Σημείωση: Εξυπακούεται ότι η ανάρτηση απηχεί τις απόψεις του αρθρογράφου.

Σχετική ανάρτηση: Στον Λευκό Οικο ο Ντόναλντ Τραμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου