6 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Στη φυλακή αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Στις φυλακές της Σηλυβρίας έξω από την Κωνσταντινούπολη οδηγήθηκαν το Σάββατο 9 από τους 11 δημοσιογράφους και διοικητικά στελέχη της ιστορικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet), σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε μετατρέψει την προσωρινή κράτηση σε προφυλάκιση για τους εννέα και είχε αφήσει ελεύθερους υπό περιοριστικούς όρους τους δύο για λόγους υγείας. 

Έτσι η αρχαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας, με έτος ίδρυσης το 1925, που έμενε πιστή τις αρχές του κοσμικού κράτους και ήταν η ισχυρότερη φωνή κατά της κυβέρνησης, χάνει τα κυριότερα στελέχη της, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους.

Το μέλλον της εφημερίδας είναι αμφίβολο. Πολλοί φοβούνται ότι ίσως ακολουθήσει την τύχη και άλλων τουρκικών εφημερίδων το τελευταίο διάστημα, στις οποίες το δικαστήριο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα και τις έθεσε υπό νέα διοίκηση αλλάζοντας τη «γραμμή» τους. 


 

Το απόγευμα του Σαββάτου η τουρκική αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει μια διαδήλωση, υπέρ της εφημερίδας Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό με πίεση (δυο φωτογραφίες από naftemporiki.gr). Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, πολλά στελέχη της οποίας έχουν συλληφθεί. 

Στο μεταξύ από την Παρασκευή το βράδυ σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας οδηγήθηκαν οι εννέα βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου για την προφυλάκισή τους. Άλλοι προσαχθέντες βουλευτές του ίδιου κόμματος αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά υπό περιοριστικούς όρους. Πληροφορίες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναφέρουν ότι πιθανόν να ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις στελεχών του HDP, που είναι το τρίτο κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση με 59 έδρες. Οι συλλήψεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Ντιαρμπακίρ, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Αττάλεια, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για την καταστολή τους. 

Τους κινδύνους περαιτέρω πολιτικής αποσταθεροποίησης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ήρθε να υπογραμμίσει φονική βομβιστική ενέργεια στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το κύμα διώξεων εναντίον του HDP. Αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη γύρω στις 8 το πρωί κοντά σε αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν ορισμένοι εκ των συλληφθέντων. Εννέα άνθρωποι –δύο αστυνομικοί και επτά πολίτες– έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες προσέγγιζαν τους 100, αν και μόνο επτά από αυτούς παρέμεναν χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ, την επίθεση οργάνωσε η εκτός νόμου ένοπλη κουρδική οργάνωση ΡΚΚ. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος, Αγιάν Μπιλγκέν, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει κάθε είδους αντιπολίτευση και ότι επιδιώκει να πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο μέσω των συλλήψεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως «αποτυπώματα ενός καθεστώτος καταπίεσης και φασισμού». 

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle, naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου