7 Νοεμβρίου 2016

Αιχμές για Μαξίμου και βολές κατά της Εκκλησίας από τον Ν. Φίλη

Με αιχμές όχι μόνο κατά της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάστηκε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στο νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Δεν καταλαβαίνω πώς «το άριστα των πρώτων ημερών της νέας σχολικής χρονιάς αιφνιδίως μετετράπη σε μη προβιβάσιμο βαθμό.

Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης εννοώντας το άριστα που είχε πάρει από τον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα ο κ. Φίλης αναφερόμενος στις προτάσεις του κ. Τσίπρα να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, έκανε λόγο για «πρόταση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», μια φράση που χρησιμοποιείται στο σχολείο, όταν κρίνεται ότι ο μαθητής πρέπει να αποβληθεί από το σχολείο για λόγους συμπεριφοράς.

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι Σταματώ εδώ τον απολογισμό της πορείας μας και θέλω να σχολιάσω κι εγώ με τη σειρά μου όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την απομάκρυνσή μου από το Υπουργείο Παιδείας. Κατ` αρχήν υπενθυμίζω ότι όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις μετά από την εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει την ευθύνη του σχηματισμού της κυβέρνησης, αλλά και των διορθωτικών κινήσεων στη συνέχεια, στους τομείς εκείνους που παρατηρούνται ανεπάρκειες ή καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Τέτοιου τύπου προβλήματα δεν μου επισημάνθηκαν στις συναντήσεις που είχαμε με τον πρωθυπουργό αναφορικά με το έργο μας στο Υπουργείο Παιδείας. Το αντίθετο, μάλιστα, αν κρίνω από τις πολύ θετικές αναφορές στο μέχρι σήμερα έργο του υπουργείου Παιδείας από τον πρωθυπουργό στην χθεσινή ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού Συμβουλίου. Παρ` όλα αυτά αιφνιδίως το «Άριστα 20» μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε «μη προβιβάσιμο βαθμό». Και επειδή, εδώ είναι υπουργείο Παιδείας και αυτά τα θέματα μας απασχολούν, συνηθίζεται σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις να ερευνούμε προσεκτικά ποιος κάνει λάθος, ο «γαλαντόμος καθηγητής» που χωρίς εξηγήσεις ακυρώνει μια τόσο υψηλή βαθμολογία ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής που ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεών του. Και βέβαια όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά η πρόταση για …«αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ακόμη κι αν το …νέο σχολείο που προτείνεται τυχαίνει να είναι κοτζάμ Υπουργείο».

Ο κ. Φίλης απευθυνόμενος ευθέως και στο πολιτικό ακροατήριο εκτός υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι σφυρηλάτησε τη στάση του στην Αριστερά και σε μια άλλη αποστροφή του λόγου πρόσθεσε «δρούμε εξ' ονόματος μιας αριστεράς ζώντων-τε και τεθνεόντων» και επεσήμανε με νόημα «δεν με ξέρουν», για όσους θεωρούσαν ότι θα έκανε πίσω σε μια μάχη αρχών. 

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβήμ στην Αυγή

Οξύτατοι ήταν και οι χαρακτηρισμοί και εναντίον της Ιεραρχίας και του κ. Ιερώνυμου
, με επίκεντρο όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα μίλησε για «σενάριο πολιτικού θανάτου του», «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», «αμφισβήτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Μας πιάνει ανατριχίλα από τα όσα ακούμε από το στόμα του κ. Ιερώνυμου», είπε και τόνισε «κάποιοι μετατρέπουν τον οίκο του Πατρός σε οίκο εμπορίου και αυτό δεν μειώνει σε τίποτα, σε τίποτα, το κοινωνικό έργο του κόσμου της Εκκλησίας».

«Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό, αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από τη θέση του βουλευτή για τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, για το θέμα των Θρησκευτικών είπε ότι θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ιερώνυμου στις αρχές Οκτωβρίου. 


Ολόκληρη η ομιλία Φίλη

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, kathimerini.gr, 07.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου