5 Νοεμβρίου 2016

DW: Να προετοιμαστούμε για τέλος της προσφυγικής συμφωνίας

από τη Deutsche Welle
Ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Ντόσκοτσιλ καλεί την ΕΕ να καταστρώσει σχέδιο για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τις απειλές της Άγκυρας.


Η τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία προκαλεί αυξημένη ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Αυτή αφορά βεβαίως άμεσα και την Ελλάδα, η οποία επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Η επικρατούσα ανησυχία αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις που έκανε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο τερματισμού της προσφυγικής συμφωνίας και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προστασία των εξωτερικών της συνόρων.

«Έλεγα πάντα ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ επιτρέπεται να είναι απλά μια ‘γέφυρα’ έως ότου η ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει μόνη της αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσφυγικές ροές», επισήμανε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας. Όπως εκτίμησε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, «ο χρόνος για να οργανωθούν όλα αυτά ολοένα λιγοστεύει».

Πρόσκληση σε ομολόγους του για συνομιλίες στην Αυστρία

Η Bild γράφει ότι ο αυστριακός υπουργός Άμυνας έχει απευθύνει πρόσκληση στους ομολόγους του από τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης να προσέλθουν στην Αυστρία τις προσεχείς Δευτέρα και Τρίτη για συνομιλίες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Τουρκία. «Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εγκαταλείψει πλήρως τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, τονίζοντας ότι «ο επείγων στόχος μας πρέπει να είναι να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και τις διαδοχικές απειλές της Άγκυρας για σπάσιμο της προσφυγικής συμφωνίας ο αυστριακός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «η Τουρκία κινείται απευθείας προς την κατεύθυνση μιας δικτατορίας. (…) Δεν θα δεχθούμε πλέον άλλες απειλές».

Dpa, Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: http://dw.com/p/2SCqE 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου