8 Ιουνίου 2017

Οι επενδύσεις από το Κατάρ που δεν ήρθαν!

Προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση επτά αραβικών χωρών να διακόψουν οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντάς το ως κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Ο προβληματισμός αυτός, σύμφωνα με τον "ΒΗΜΑτοδότη", έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε εδώ και χρόνια συνομιλίες με τους Καταριανούς προσδοκώντας (τι άλλο;) επενδύσεις. Επενδύσεις όμως που δεν ήρθαν ποτέ, ή ήταν καθ' οδόν αλλά δεν ευδοκίμησαν. Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση:

Πρώτα απ' όλα το νομικό γραφείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Κατάρ και της οικογενείας του εμίρη Αλ Θάνι στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από το δικηγορικό γραφείο του Σπ. Σαγιά, του πρώτου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα. Τούτο το διάστημα το συγκεκριμένο γραφείο υπερασπίζεται νομικά στα διοικητικά δικαστήρια την αγορά από το Κατάρ της νήσου Οξιάς (που όμως βγήκε προστατευόμενη από τη ΝATURA) και την αγορά στην Κέρκυρα ενός ξενοδοχείου (στο Μαρμάρι). Επενδύσεις που κόλλησαν λόγω γραφειοκρατικών και αυτοδιοικητικών δυσκολιών κάνοντας έξαλλο από οργή τον αρχηγό του κράτους του Κατάρ. 

Το νησί Οξειά και ο Εμίρης του Κατάρ

Δεύτερον, στην Αθήνα έχει την έδρα της η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία επενδύσεων Real Estate του Κατάρ Αλ Ραγιάν. Εχει ενοικιάσει γραφεία, πλην όμως τα έχει ανενεργά λόγω των γραφειοκρατικών και άλλων δυσκολιών που αντιμετώπισε η εταιρεία στις αγορές ακινήτων.

Τρίτον, η μοναδική ολοκληρωμένη επένδυση που πραγματοποίησε το Κατάρ στην χώρα μας είναι εκείνη της Alpha Bank, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε το 2008 τη διάθεση ποσοστού 4% σε επενδυτές από το Κατάρ και προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2009. 

Τα 5 δισ. ευρώ που δεν ήρθαν

Και όμως, έχουν περάσει επτά χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2010) που όλο ακούμε ότι έρχονται επενδύσεις από το Κατάρ, ότι το Κατάρ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, και το μόνο που ήρθε ήταν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ σε άλλες χώρες. Ποιος δεν θυμάται τη χρονιά αυτή στη Νέα Υόρκη που το Κατάρ (διά χειρός Αχμάντ αλ Σαγέντ, CEO του κολοσσού Qatar Investment Authority) και η Ελλάδα διά χειρός Χάρη Παμπούκη (τότε υπουργού Επικρατείας) έδωσαν τα χέρια για οικονομική συνεργασία υπό τα βλέμματα του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Χαμάντ μπιν Χασλίφα αλ Θάνι, πανίσχυρου αρχηγού του κράτους του Κατάρ; Τότε η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ (real estate, τράπεζες, τουρισμός, υποδομές, μεταφορές και ενέργεια), ενώ από πλευράς Κατάρ γινόταν λόγος μόνον για... επενδυτικό ενδιαφέρον. Εχει διαφορά, πώς να το κάνουμε...

Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι με φόντο το παλάτι του στην Ντόχα

Ποιος επίσης δεν θυμάται εκείνο το ταξίδι στην Ντόχα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της Λούκας Κατσέλη (τότε υπουργού Ανάπτυξης), του αδελφού του Γ. Παπανδρέου Νίκου και του πρώην υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Ειπώθηκε ότι πήγαν για ενεργοποίηση της επένδυσης των 5 δισ. ευρώ.

Το φλερτ Ελλάδας - Κατάρ αναθερμαίνεται όταν τέλη Νοεμβρίου του 2012 ανακοινώνεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Κατάρ για να συζητήσει δυνατότητες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετοχικής συνεργασίας σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες. Το ταξίδι Σαμαρά όμως στο Κατάρ αναβάλλεται λόγω των εξελίξεων στην «ταραχώδη» συνεδρίαση του Eurogroup και με ανακοίνωση του Μαξίμου γίνεται γνωστό ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2013. Τώρα θα πείτε τι έγιναν τα 5 δισ. ευρώ.

Στα περίφημα 5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανόταν, όπως ειπώθηκε από ελληνικής πλευράς, και το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση όμως κατέρρευσε στις 19 Οκτωβρίου 2010, καθώς οι Καταριανοί είχαν ζωηρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας ανάμεσα σε εταιρείες της κοινοπραξίας – μία από τις οποίες μόλις είχε ιδρυθεί από Ελληνα της Γερμανίας με μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το άτυπο (όπως το ονόμασαν) ενδιαφέρον του Κατάρ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Την ίδια περίοδο ως ένδειξη επενδυτικού ενδιαφέροντος ανακοινώνεται ότι από το 2103 προστίθεται νέο δρομολόγιο από την Ντόχα στη Νέα Υόρκη της Qatar Airways με ενδιάμεση στάση την Αθήνα. 


Επί 
κυβέρνησης Τσίπρα

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έδειξε ενδιαφέρον για τις επενδύσεις από το Κατάρ. Κάποια σχέδια ή προτάσεις που εμφανίστηκαν για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων ή ακόμα ξενοδοχείων επτά αστέρων σε τεχνικό νησί συζητούνταν από την κυβέρνηση. 

Δύο υπουργοί (Γ. Κατρούγκαλος και Π. Καμμένος) είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Κατάρ, ενώ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης είχαν κάνει επισκέψεις τόσο στην Ντόχα όσο και στην Tεχεράνη ευελπιστώντας ότι θα κλείσουν συμφωνία για τον τουρισμό και την ενέργεια.

Δικαιολογημένα λοιπόν προβληματίζονται στην κυβέρνηση για την απομόνωση του Κατάρ, γιατί όπως συμβαίνει σε άλλες (δυτικές) χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, Κατάρ σημαίνει μπίζνες. Αλλά όπως έγραψε προσφάτως το περιοδικό «Time», «στο Κατάρ συμβαίνει κάτι το παράδοξο. Μια απόλυτη δικτατορία ευλογημένη με αφάνταστο πλούτο η οποία θεωρεί τον εαυτό της υποστηρικτή της δημοκρατικής αλλαγής παντού εκτός από το ίδιο το Κατάρ». 

Και κανείς δεν ξεχνά ότι κάποτε οι Καταριανοί ήταν φτωχοί ψαράδες, νομάδες ή αλιείς μαργαριταριών. Σήμερα περπατούν επάνω σε κοιτάσματα αερίου (3η θέση στον κόσμο) αξίας 10 τρισ. δολαρίων και η οικονομία τους αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από 10%. Και ουδείς αποστρέφεται τις επενδύσεις τους. 

Πηγή: tovima.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
6 Νοεμβρίου 2016
Εμίρης του Κατάρ: «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα»
11 Ιουλίου 2014
Έκταση 15.000 στρ. στη Ζάκυνθο αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ
9 Μαΐου 2013
Το Ιόνιο στο "σφυρί": Νησάκια στο στόχαστρο των ξένων






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου