11 Ιανουαρίου 2018

Κατρίν Ντενέβ: Αφήστε τους άντρες να φλερτάρουν

Mε την υπογραφή της σε μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 100 περίπου γαλλίδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνιδες και συγγραφείς, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ διαχωρίζει τη θέση της από τις φεμινιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το #MeToo και το γαλλικό αντίστοιχό του #BalanceTonPorc, και κάνει λόγο για ένα κύμα πουριτανισμού.

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά το να προσπαθήσεις να αποπλανήσεις κάποιον έστω και επίμονα ή αδέξια δεν είναι», αναφέρει η επιστολή, που διχάζει καθώς υιοθετεί μια θέση τολμηρή για ορισμένους και ακραία για άλλους, ενάντια στο ρεύμα της εποχής.

«Άνδρες τιμωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ή αποπέμφθηκαν από τις δουλειές τους μόνον και μόνον επειδή άγγιξαν ένα γόνατο ή προσπάθησαν να κλέψουν ένα φιλί».

Οι συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή ισχυρίζονται ότι «μια νόμιμη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή», μετετράπη σε «κυνήγι μαγισσών».

«Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτή η φρενίτιδα... ουσιαστικά βοηθά τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας -θρησκευτικούς εξτρεμιστές και αντιδραστικούς του χειρίστου είδους».

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ' αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα... Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Τι απαντούν γαλλίδες φεμινίστριες

«Μόλις γίνει ένα βήμα για την ισότητα, ευγενικές ψυχές μας προειδοποιούν αμέσως ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε στην υπερβολή», απαντούν οι περίπου τριάντα φεμινίστριες που υπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο francetvinfo.

«Στην Γαλλία, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα παρενόχλησης. Δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικών επιθέσεων. Και εκατοντάδες βιασμών» σημειώνουν.

Γι' αυτές, οι γυναίκες που υπέγραψαν το άρθρο στην Le Monde «μπερδεύουν σκόπιμα μια σχέση γοητείας, που στηρίζεται στον σεβασμό και την ευχαρίστηση, με κάτι το βίαιο».

«Με το κείμενο αυτό, προσπαθούν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που αρχίσαμε να σπάμε. Δεν θα τα καταφέρουν» συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, οι οποίες αναφερόμενες στο διάσημο hashtag #BalanceTonPorc, καταλήγουν: «Τα γουρούνια και οι σύμμαχοί τους εύλογα ανησυχούν. Ο παλιός τους κόσμος εξαφανίζεται».

Πηγές: tovima.gr , iefimerida.gr






yle="text-align: center;">

3 σχόλια:

  1. Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Η Κατρίν Ντενέβ είπε μια μεγάλη αλήθεια, το να φλερτάρεις δεν αποτελεί προσβολή», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στο άρθρο 100 γυναικών στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, το οποίο υπέγραψε και η Γαλλίδα ηθοποιός. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Rai, ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε πως «είναι φυσικό το ότι γυναίκες είναι ευχαριστημένες να τις φλερτάρει ένας άνδρας. Εγώ δεν έχω μεγάλη εμπειρία διότι είναι πάντα οι γυναίκες που με φλερτάρουν. Το κύριο θέμα, βέβαια, είναι ότι το φλερτ πρέπει να παραμένει στο πεδίο της κοσμιότητας». Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κατρίν Ντενέβ εξηγεί τη θέση της: Μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου που έφερε και τη δική της υπογραφή για το «δικαίωμα στην ενόχληση» στο όνομα της διαφύλαξης της «σεξουαλικής ελευθερίας», η Κατρίν Ντενέβ, εξηγεί τη θέση της για ένα κείμενο που θεωρεί «σθεναρό, αν όχι απολύτως καίριο», αλλά ζητά συγγνώμη από τα θύματα επιθέσεων, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Liberation.
    «Χαιρετώ αδελφικά όλα τα θύματα βδελυρών πράξεων που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, σε αυτά και μόνον σε αυτά ζητώ συγγνώμη», γράφει η γαλλίδα ηθοποιός. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, σε ερώτηση για το τι πιστεύει για τις ηθοποιούς που καταγγέλουν τον εκτεταμένο χαρακτήρα των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στην κινηματογραφική βιομηχανία, απάντησε: «Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι υποκρίτριες, γελοίες και αδιάφορες», σημείωσε η 83χρονη ηθοποιός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές ηθοποιοί που φλερτάρουν με τους παραγωγούς, ώστε να πάρουν έναν ρόλο». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή