9 Ιουλίου 2018

Μέλισσες προς ενοικίαση! Σκότωσες σφήκα; 5.000 ευρώ!

Γερμανικά παράδοξα: 
Μέλισσες διαθέσιμες προς ενοικίαση! 
Σκότωσες σφήκα; πρόστιμο 5.000 ευρώ! 

Αποσπάσματα από δυο άρθρα στη Deutsche Welle, στη συνέχεια:

Μέλισσες… προς ενοικίαση

Κοινόχρηστα αυτοκίνητα, εργαλεία και σπίτια –χαρακτηριστικά παραδείγματα sharing economy. Η οικονομία του διαμοιρασμού φαίνεται τώρα να βρίσκει εφαρμογή μεταξύ άλλων και στη γερμανική μελισσοκομία.

Ο Ντίτερ Σιμάνσκι αγαπάει τις μέλισσες. «Έχω μεγαλώσει μαζί τους», λέει ο επιχειρηματίας από τη Βρέμη. Όπως και ο πατέρας του, έτσι και ο ίδιος είναι χομπίστας μελισσοκόμος. Όμως οι μέλισσες είναι γι' αυτόν και μια επιχειρηματική δραστηριότητα –κατά πρώτο λόγο πάντως όχι για παραγωγή μελιού. Ο Ντίτερ Σιμάνσκι νοικιάζει μέλισσες. Αυτό είναι πρόδηλο και στο όνομα της επιχείρησής του που ονομάζεται «Bee-Rent». Ιδρύθηκε το 2015 «καθαρά για πλάκα», θυμάται. 

Σήμερα πάντως οι 150 κοινωνίες μελισσών είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση σε 70 περιοχές της Γερμανίας. Το στήσιμο των κουτιών που φιλοξενούν τις μέλισσες, τη φροντίδα τους και τη συλλογή του μελιού τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ο Σιμάνσκι και η ομάδα του. Οι πελάτες που έχουν νοικιάσει τις μέλισσες λαμβάνουν αργότερα το μέλι τους εμφιαλωμένο σε γυάλινα βάζα που φέρουν τις ετικέτες της επιλογής τους.

Στόχος του γερμανού επιχειρηματία είναι «να μπορέσω να κάνω εφικτό ένα άλλο είδος μελισσοκομίας που να μην εξαρτάται από τη σοδειά του μελιού, έτσι ώστε να ξαναγίνει σέξι η μελισσοκομία». Διότι, όπως παραδέχεται, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς σημαντικό κέρδος από τη μελισσοκομία, δεδομένου του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά. 

Σκότωσες σφήκα; 5.000 ευρώ! 

Αλλεργική αντίδραση στο ...πορτοφόλι του ενδέχεται πάντως να υποστεί, όποιος θέλει να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές σφήκες του καλοκαιριού. 

Στη Γερμανία πολλά είδη σφήκας αποτελούν "σπάνια και προστατετόμενα είδη υπό εξαφάνιση" και η εξολόθρευσή τους τιμωρείται με ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το κομμάτι, εννοείται. 

Αν μάλιστα, στην προσπάθειά να υπερασπίσετε τη λεμονάδα σας απέναντι σε επιβουλές, πετύχετε το ιδιαίτερα σπάνιο είδος Bembix Rostrata, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στις 65.000 ευρώ. Αυτά προβλέπει η νομοθεσία. 

Η συμβουλή των ειδικών: Παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε την αποχώρηση της σφήκας. Δύσκολο, αλλά πολύ πιο οικονομικό από 5.000 ευρώ.

Πηγή: 
Deutsche Welle και ειδικότερα από 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου