8 Ιουλίου 2018

Η δημοσιογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, οδήγησε πρώτη, στη Σ. Αραβία

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Ο κόσμος με χειροκροτούσε, άλλοι με φώναζαν "άγγελο της Σαουδικής Αραβίας με τα άσπρα" και εγώ αισθανόμουν απόλυτη ευτυχία. Τα καταφέραμε σκέφτηκα...», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη γυναίκα που οδήγησε το αυτοκίνητό της στους δρόμους του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η βραβευμένη δημοσιογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν.

...«Ήταν Σάββατο 23 Ιουνίου, περίμενα με αγωνία να έρθουν τα μεσάνυχτα. Η ζωή στη Σαουδική Αραβία σήμερα αλλάζει, σκεφτόμουν. Οι γυναίκες κάνουμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», συμπληρώνει συγκινημένη και ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις της από την πρώτη φορά που κατάφερε να οδηγήσει στους δρόμους του Ριάντ, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας. Η διεθνούς φήμης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, έγινε εκείνη τη νύχτα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της πατρίδα της που κάθισε στη θέση του οδηγού και οδήγησε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η πρώτη γυναίκα που φόρεσε κατάλευκη αμπάγια. Είναι η ίδια γυναίκα που είχε συλληφθεί πριν χρόνια και έμεινε για κάποιες μέρες φυλακή, όταν στη Σαουδική Αραβία ενημερώθηκαν ότι την είδαν να οδηγεί, σε ένα άλλο κράτος, παρότι είχε πάρει δίπλωμα οδήγησης πριν από δέκα χρόνια στο Μπαχρέιν...

«Φόρεσα κατάλευκη αμπάγια, (το χαρακτηριστικό μακρύ, μαύρο, μέχρι πρότινος, ένδυμα των γυναικών που προστατεύει σύμφωνα με την παράδοσή τους τη γυναικεία σεμνότητα) και μία κατάλευκη μπούρκα (ισλαμική μαντήλα), χωρίς όμως να κρύψω το πρόσωπό μου, μπήκα στο κατάλευκο αυτοκίνητό μου και οδήγησα στους τεράστιους αυτοκινητόδρομους του Ριάντ, ακριβώς ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 24 Ιουνίου, που επιτρεπόταν πλέον και επίσημα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν αυτοκίνητο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Ο κόσμος με χειροκροτούσε, άλλοι με φώναζαν «άγγελο της Σαουδικής Αραβίας με τα άσπρα» και εγώ αισθανόμουν απόλυτη ευτυχία. Τα καταφέραμε σκέφτηκα...» λέει όλο συγκίνηση στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, η «επαναστάτρια» δημοσιογράφος, όπως χαρακτηρίστηκε πολλές φορές, της Σαουδικής Αραβίας

Αυτό που την εξέπληξε περισσότερο εκείνο το βράδυ, που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή της, είναι ότι οι περισσότεροι Άραβες άνδρες οδηγοί ήταν ενθουσιασμένοι που έβλεπαν μία γυναίκα επιτέλους να οδηγεί. Κάποιοι κόρναραν χαρούμενοι, κάποιοι άλλοι φώναζαν επιφωνήματα χαράς αλλά και θαυμασμού, κάποιοι της έδωσαν λουλούδια και σοκολάτες.

Μέχρι πρότινος, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας επιτρεπόταν να βρίσκονται μόνο στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου και για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν οδηγούς.

«Όμως ήταν πολυέξοδο να έχεις πάντα οδηγό, ή να είσαι αναγκασμένη να περιμένεις τον σύζυγο ή τον πάτερα σου ή τα αδέρφια σου να σε μετακινήσουν» λέει η Σαμάρ. «Πρώτον δεν είχαν όλες οι γυναίκες αυτή την οικονομική δυνατότητα και δεύτερον χάναμε πολύτιμο χρόνο, κυρίως για να πάμε στο σπίτι μας μετά τη δουλειά. Πολλές φορές χρειαζόταν να περιμένουμε ώρες...» θα αποκαλύψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου