1 Ιουλίου 2018

Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε το Ποτάμι

Ενα προαναγγελθέν διαζύγιο είναι πλέον γεγονός. Η εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο του κόμματος, καθώς 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ, ενώ «κατά» ετάχθησαν 16. Πέντε στελέχη ψήφισαν λευκό. Ως εκ τούτου το Ποτάμι από σήμερα ανεξαρτητοποιείται από το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

Η πρόταση του επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκη, η οποία και έγινε δεκτή, προβλέπει συνέδριο τον ερχόμενο Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών, στην λογική της δημιουργίας ενός «Ποταμιού plus» με δυνάμεις που κινούνται στο ίδιος μήκος κύματος, αλλά και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων, κάτι που σημαίνει πως θα ζητήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Όσον αφορά τις συνεργασίες ο κ. Θεοδωράκης, επανέλαβε όσα είχε πει με δημόσιες τοποθετήσεις του τις προηγούμνες μέρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση». Παράλληλα ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε σφοδρή κριτική στη ΝΔ που «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη».

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού με άπαντες να συγκλίνουν υπέρ της αποχώρησης και να δηλώνουν έτοιμοι για μία «επανεκκίνηση» του κόμματος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του. 
O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι». 

Έκπληξη προκάλεσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, που είχε δηλώσει σε κάθε τόνο ενάντιος στο ΚΙΝΑΛ, που κατέθεσε την δική του πρόταση μαζί με τον Γιάννη Μεΐμάρογλου, όπου με κείμενό τους πρότειναν την παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια). Η πρόταση δεν έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους.


Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν την αποχώρηση του Ποταμιού «αναγκαίο κακό». «Αναγκαίο» γιατί εκεί που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχε άλλη λύση. Ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις για να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται στην κριτική που έχει ασκήσει, αλλά υπάρχει και άλλη ανάγνωση για τη δημοσκοπική υποχώρηση. Οτι δεν οφείλεται στις πολιτικές επιλογές που έγιναν, αλλά στο «θολό» στίγμα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής λόγω της στάσης του κ. Θεοδωράκη. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν προσχηματικούς τους ισχυρισμούς της Σεβαστουπόλεως για «συντηρητική στροφή» και εκτιμούν ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής και απλώς έψαχνε αφορμή. «Ο Σταύρος δεν μπορεί να είναι στρατιώτης αλλά μόνο στρατηγός» τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπόρεσε να αποδεχθεί ότι βγήκε τέταρτος στις εσωκομματικές εκλογές»... «Κακό» διότι έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Ποτάμι δεν διαθέτει δυνάμεις, αποδυναμώνεται η ευρύτητα του εγχειρήματος...


Και τώρα; «Το ερώτημα έχει απάντηση: Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το Ποτάμι είναι εδώ» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την ομιλία του.
Όμως, το ερώτημα «πού τελικά θα εκβάλει το Ποτάμι;» παραμένει. 


Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr, topotami.gr

Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μετά την απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής, στο: topotami.gr/apemploki-apo-to-kinima-allagis






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου